BIST 9.140
DOLAR 32,39
EURO 35,05
ALTIN 2.326,76
HABER /  GÜNCEL

BM'den flaş karar! PYD lideri Cenevre'de!

Cenevre görüşmelerinin 29 Ocak'ta yapılacağının açıklanması üzerine Staffan De Mistura tarafından telefonla aranan Salih Müslim, toplantıların planlamasının yapılabilmesi için Cenevre'ye davet edildi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura, Suriye yönetimi ile ‘muhalefeti', siyasi çözüm için Cenevre'de bir araya getirecek görüşmenin 29 Ocak Cuma günü yapılacağını açıkladı. Mistura, müzakerelerin geniş çaplı ateşkes, IŞİD'in durdurulması ve yardımın artırılması konularına odaklanacağını ve davetiyelerin yarın gönderileceğini söyledi. 

Türkiye'nin müzakerelerde yer almasını istemediği PYD Eş Başkanı Salih Müslim de, bu akşam Staffan De Mistura'nın isteği üzerine, görüşmelerin yapılacağı İsviçre'nin Cenevre kentine gitti.

SALİH MÜSLİM'E ‘İSMİNİ ÇEK' ÖNERİSİ

Kaynaklar, Mistura'nın sözcüsünün önceki günlerde Brüksel'de Cenevre görüşmelerine katılmak üzere davet ilettiği Salih Müslim'e dün ise, "İsminizi çekin. O zaman sorun ortadan kalkabilir" dediğini ancak, PYD liderinin "Mutlaka ben geleceğim diye bir şart koymadım. Kendisini şart koşan kim varsa o çeksin ismini" sözleriyle öneriyi reddettiğini aktardı. 

MİSTURA TOPLANTILARI PLANLAMAK İÇİN ÇAĞIRDI

PYD Eş Başkanı Müslim'in, Mistura tarafından telefonla aranarak, Cenevre'deki toplantıların gidişatı hakkında konuşmak ve planlama yapmak üzere kente davet edildiğini aktaran kaynak, yazılı davetiyenin de yüz yüze görüşmelerde verileceğini belirtti. Edinilen bilgiye göre, Müslim'in Cenevre'de konaklayacağı yer de yine BM heyeti tarafından ayarlandı.

MUHALİFLERDEN ÇATLAK ÇIKABİLİR

Türkiye'nin PYD'nin katılımını engellemek için girişimlere devam edip etmediği sorusunu yanıtlayan bir başka kaynak ise, "Riyad'da toplanan muhaliflerde çatlak çıkabilir. ABD'nin baskı uyguladığı ve kendilerini ciddiye almadığı yönünde yoğun tepkileri var" dedi. 

Türkiye'nin baskısının devam ettiğini belirten kaynak, "Cenevre'ye kadar çağırdıktan sonra bunun geri alınması zor ancak yine de yazılı davetiye yarın teslim edilene kadar bir şeylerin değişmesi mümkün" ifadelerini kullandı. Kaynak, davetiyelerin bugün öğleden sonra ulaştırılmasının planlandığını ancak yarına ertelendiğini sözlerine ekledi.

FP: TÜRKİYE GÖRÜŞMELERDEN ÇEKİLEBİLİR

ABD'de yayımlanan Foreign Policy dergisi, Türkiye'nin PYD'nin davet edilmesi halinde BM aracılığıyla düzenlenecek Suriye görüşmelerini boykot edebileceğini, ABD'nin ise görüşmelerin iptal edilmesini önlemek amacıyla Türkiye ve Suudi Arabistan'a üst düzey heyetler gönderdiğini yazmıştı. 

25 Ocak'ta yapılması planlanan Cenevre görüşmeleri, müzakere masasında hangi grupların yer alacağı konusunda uzlaşmaya varılamaması nedeniyle ertelenmişti.