BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
HABER /  DÜNYA

BM’de dünya yerel yönetimlerinin sesi oldu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Üst Düzey Siyasi Forumu’nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin o...

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Üst Düzey Siyasi Forumu’nda dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları, başbakanlar ve bakanlara hitap etti.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un davetlisi olarak BM Genel Kurul Toplantısı’nda konuşmak üzere New York’ta bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Birleşmiş Kentler Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) üst düzey siyasi forumu birinci toplantısında, dünya çapındaki yerel yönetimlerin ortak sesi olarak devlet başkanları başbakanlar ve bakanlara hitap etti.

"KÜRESEL YENİ KALKINMA GÜNDEMİ BÜTÜN KITALARI ETKİLİYOR"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu BM Genel Kurulu’nun 68. oturumunda Başkan Kadir Topbaş, yerel yönetimler ana gruplarının sürdürülebilir kentler konusundaki raporunu BM üst düzey siyasi forumuna sundu. Sürdürülebilir kentler özel oturumunun sonuçlarını sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kadir Topbaş, "Tek ve küresel yeni kalkınma gündemi, bütün kıtaları ve ülkeleri etkiliyor" dedi.
Kalkınmadaki en önemli unsurun kentselle, kırsal arasında köprü görevi yüklenen bir şehirleşme olacağına vurgu yapan Topbaş, şöyle konuştu: "Rio sonuç belgesinde, her düzeyden hükümet ve yasama organlarının, sürdürülebilir kalkınma konusuna verdiği destek ile yerel ve ulus altı düzeylerde kaydedilen ilerlemelerin teyit edildiğini hatırlatmak isteriz. Bunun yanında, temel hizmetlerin tedariki ile ekonomik kalkınma ve özellikle gençlere iş oluşturma konusunda, ulus altı kuruluşların yüklendiği üstün rolün altını çizer, bunların yoksulluğun ve hastalıkların azaltılmasının yanında, insanların direnç ve sürdürülebilir niteliklerini artırmada etkili olduğunu vurgulamak isteriz."
Başkan Topbaş, 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’nde, siyasal yönetimin, karar süreçlerinin ve vergiler dâhil yeterli kaynakların, verimli biçimde yerelleştirilmesini uygulamaya koymasının gerekliliğine de işaret etti. Saydığı prensiplerin HABİTAT tarafından kabul edildiğini hatırlatan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Uluslararası yerelleştirme kılavuzu ve herkes için temel hizmetlere erişim önerilerinde belirtilmiştir. Biz, kuvvetli ve hesap verebilir kuruluşların, bu gündemin temelini oluşturduğuna, ve vatandaşların kararlarda büyük rol oynadığı katılımcı bir yönetimin, sürdürülebilir yapıların ayrılmaz bir parçası olduğuna inanıyoruz."
Şehirleşmenin bölgesel anlamda tek başına bir amaç olarak ele alınmasını ve ilgili amaçların yanında kentsel hedeflerinde desteklenmesi gerekliliğine inandıklarının altını çizen Topbaş, "Diğer hedeflerin de etkinliğini artırmak için yerelleştirme şarttır. Bunun için de ulus altı birimlerdeki gerçekleri gösteren ve ilerlemeleri değerlendirmemizi kolaylaştıran, kategorilere ayrılmış verilere ihtiyacımız vardır" dedi.
Uluslararası, ulusal ve yerel düzeylerde ’2015 Sonrası Kalkınma Gündemi’ne sahip çıkılırsa ve sorumlulukla ilgili kişiler tarafından üzerlerine alınırsa başarı sağlanacağını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, konuşmasına şöyle sürdürdü: "Bu nedenle yüksek düzeyli siyasi forumun, ana gruplara açık olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. BM üyesi ülkelerden, yüksek düzeyli siyasi forumun kullandığı yöntemlerde, yerel yönetimleri yönetici paydaşlar olarak daha çok devreye sokmalarını bekliyoruz. Yerel yönetimler ana grubu olarak, sizinle birlikte kalkınma gündeminin başarısı için çalışacağımıza söz veriyoruz."
(İHA)