BIST 9.722
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.420,94
HABER /  GÜNCEL

BM: Türkiye mülteciler konusunda örnek ülke

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü sözcüsü Federico Fossi, BBC Türkçe'ye açıklamasında İtalya üzerinden Avrupa'ya giden göçmen sayısının, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yaklaşık 10'da birine denk geldiğini söyledi.

Abone ol

Geçen Pazar günü Libya açıklarında sulara gömülen göçmen gemisinde yaklaşık 800 kişinin hayatını kaybetmesi, İtalya ve Avrupa'da göç sorununu bir kez daha tartışmaya açarken Birleşmiş Milletler bu konuda Türkiye'yi örnek ülke gösterdi.

BM Mülteci Örgütü'nün sözcüsü Federico Fossi, BBC Türkçe'ye açıklamasında İtalya üzerinden Avrupa'ya giden göçmen sayısının, Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yaklaşık 10'da birine denk geldiğini doğruladı.

Fossi şunları söyledi:

"İtalya'da medya ve politikacılar da durumu olduğundan daha ağırmış gibi gösteriyor. Kamuoyunda tamamen yanlış bir algı var. İşgal altındaymışız, nüfusun üçte biri göçmenmiş gibi yanlış ama yaygın bir düşünce var. Biz de UNHCR olarak açıklamalarımızda sık sık Türkiye, Lübnan, Ürdün gibi ülkeleri örnek gösteriyoruz. Bu ülkelerde özellikle Suriye krizinden sonraki göçmen sayısını örnek gösteriyoruz. Bu açıdan kıyaslayınca (Avrupa'da durumun abartıldığı) kesinlikle doğru."

Siyasi mühimmat

İtalya üzerinden Avrupa'ya giden göçmen sayısı geçen yıl 174 bine ulaşırken, bu sene bu sayının daha da artması bekleniyor.

İtalyan İçişleri Bakanlığı verilerine göre ise halen İtalya'daki tesislerde bulunan mülteci sayısı 63 bin.

Her göçmen trajedisi, özellikle de ölü sayısının yüzlerle ifade edildiği olaylarda İtalya'da hararetli tartışmalara neden oluyor.

Ancak göç ve göçmen sorunu sıklıkla siyasi mühimmat olarak da kullanılıyor ve göç karşıtı partiler hızla destek artırıyor.

İtalya'da göçmen karşıtlığıyla tanınan Kuzey Ligi partisinin desteğinin yüzde 15'e ulaşmasında göç sorunu önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.

Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini, son göçmen trajedisinde de çözümün göçmen teknelerinin yola çıkmasını önlemek için "deniz ablukası" uygulanması olduğunu söyledi ve "Sınırlarımızı koruyalım" dedi.

Haydi İtalya milletvekili Daniela Santanche ise Afrika kıyılarından yola çıkmaya hazırlanan teknelerin vurulmasını önerdi.

Akdeniz üzerinden Avrupa'ya girmek isteyen göçmenlerin ilk durağı İtalya olsa da, büyük çoğunluğu ilk fırsatta iş imkanları ve yaşam koşullarının daha elverişli olduğu Almanya, İsviçre gibi ülkelere gidiyor.

Ne yapılabilir?

BM sözcüsü Fossi ise göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatlarını kaybetmelerini önlemek için yapılması gerekenleri şöyle sayıyor:

"Göçmenlerin, denizi aşmak zorunda kalmadan Avrupa'ya yasal olarak girebilmelerini sağlamak gerek. İnsani vizeler, iş vizeleri, aile birleşimleri süreçlerinin hızlandırılması gerekiyor. Özetle Avrupa'da korunma arayanlar için yasal alternatifler sunmak gerekiyor."

BM sözcüsü, bunun için de mültecilerin bulundukları ülkeden, gitmek istedikleri ülkenin konsolosluğuna başvurarak vize ya da seyahat belgesi almalarının sağlanması gerektiği görüşünde.

Tabii AB ülkeleri bu tür önerilere sıcak bakmıyor.

Göçmen trajedilerinin "mimarları" olarak sunulan insan kaçakçılarına karşı neler yapılabileceği konusunda ise Fossi, "Mültecilerin bulundukları yerden bir uçağa binip yasal olarak Avrupa'ya gelmesini sağlarsak kaçakçılara da ihtiyaçları kalmaz" ifadelerini kullandı.