BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.424,52
HABER /  GÜNCEL

BM Gazze'deki yardım taleplerine 'yetişemiyor'

İsrail'İn 24'üncü gününe girilen Gazze saldırıları 1400 kişinin ölümüne neden oldu. Yüzbinlerce Gazzeli de evini terk etmek zorunda kaldı. BM yetkilileri artık ellerindeki imkanların yetersiz kalmaya başladığını söylüyor.

Abone ol

İsrail'in 24'üncü gününe girilen Gazze saldırıları 1400 kişinin ölümüne neden oldu. Yüzbinlerce Gazzeli de evini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri artık ellerindeki imkanların yetersiz kalmaya başladığını söylüyor.

Bölgede devam eden bombardıman ve çatışmalar nedeniyle Gazze'de ekonomik hayatın tamamen durduğu ve binlerce Gazzelinin geçinmek için BM yardımlarına muhtaç hale geldiği belirtiliyor.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) sözcüsü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamalarda artık Gazze'deki insani krizi çözmek için ellerinden daha fazlasının gelmediğini söyledi.

Sözcü Chris Gunness, "Artık bitiş noktasına geldik. Çalışanlarımız öldürülüyor, sığınaklarda yer kalmadı. Şu an 86 sığınakta 221 bin 178 kişiyi barındırıyoruz. Bu nerede sonlanacak? Gazze tamamen yerle bir edildi. Savaş bitince tüm bu insanlar nereye gidecek?" diye sordu.

Gunness, daha önce bir Arap televizyonuna konuşurken gözyaşlarını tutamamış ve canlı yayında ağlamıştı.

BM üye ülkelerden yardım istedi

Gazzelilerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan BM, üye ülkelerden ek fon talebinde de bulundu. Örgütün İnsani Yardım biriminin başkanı ve Genel Sekreter Ban Ki-moon'un yardımcısı Valerie Amos, hem Hamas'ın hem de İsrail'in günlük geçici ateşkesler vermesi gerektiğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan Amos, "Savaşların bile kuralları vardır" dedi.

Güvenlik Konseyi Ürdün'ün çağrısıyla Gazze gündemiyle acil toplanma kararı almıştı. Ürdün, Konsey'in İsrail'e 'derhâl harekâtı sonlandırma çağrısı' yapmasını istedi.

Bugün bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, ateşkes olsun ya da olmasın Hamas'ın tünel sistemini yok edene kadar operasyona devam edeceklerini belirtti.