BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,60
ALTIN 2.494,35
HABER /  GÜNCEL

BM: IŞİD'den vahim hak ihlalleri

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan yeni bir raporda daha, IŞİD'in Irak'ta savaş suçu ve insanlığa karşı suç sayılabilecek hak ihlallerinde bulunduğu açıklandı.

Abone ol

Birleşmiş Milletler, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta geçtiğimiz dokuz haftalık dönemde "akıl almaz derecede'' insan hakkı ihlalleri gerçekleştirdiğini açıkladı.

BM'ye göre 6 Temmuz ile 10 Eylül arasında gerçekleşen hak ihlallerinin savaş suçu ya da insanlığa karşı suç olarak sayılması olası görünüyor.

Birleşmiş Milletler, Irak liderlerinin IŞİD'in kontrolündeki alanlarda tekrar hakimiyet sağlamak için birleşmesi gerektiğini söylüyor.

BM'nin raporu neredeyse 500 kişi ile yapılan görüşmelere dayanıyor. Rapor BM Irak Destek Gücü (UNAMI) ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından hazırlandı.

Rapora göre IŞİD ve örgütle ittifak yapan güçlerin işlediği suçlar "görünür bir şekilde sistematik ve geniş bir alana yayılmış halde."

Raporda sayılan suçlar arasında ''doğrudan sivilleri ve sivil yapıları hedef alan saldırılar, infazlar ve başka biçimlerde sivillere yönelik saldırılar ile adam kaçırma, tecavüz ve diğer cinsel ve fiziki şiddet eylemleri'' yer alıyor.

Rapora göre çocuklar ve kadınlara karşı da suçlar işleniyor. Çocuklar zorla IŞİD'e üye yapılıyor, dini mabedler yıkılıyor, mülkler yağmalanıyor.

BM'nin Irak'tan sorumlu genel sekreteri Nickolay Mladenov raporu "korkunç" olarak nitelendirirken, sivillerin öldürülmeleri ile ilgili yüzlerce iddianın doğrulanamadığı için rapora konmadığını hatırlattı.

Suçlara maruz kalanlar polis ve askerler, gazeteciler ve Irak'ın birbirinden farklı etnik ve dini toplulukları.

Raporda ayrıca Irak güvenlik güçleri ve onlarla ittifak yapan grupların işlediği suçlar da yer alıyor.

Bunlar arasında ayırt edicilik ve orantılılık ilkesine aykırı olan hava saldırıları ve bombardımanlar ve bazı askeri operasyonlar var.

UNAMI'nin verilerine göre bu yıl Irak'ta hayatını kaybeden sivil sayısı en az 9.347. Yaralı sayısı ise 17 binden fazla.

Bu rakamların yarısından fazlası, IŞİD'in Haziran ayının başında ülkenin kuzeyinde büyük alanları hakimiyeti altına almaya başlamasını izledi.