BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Blackberry 10 satışa çıkamadı

Blackberry üreticisi Research in Motion (RIM), Blackberry 10'un piyasaya sürümünü erteledi ve 5 bin çalışanı işten çıkarıyor.

Abone ol

RIM, yeni telefon işletim sistemi Blackberry 10'un piyasaya sürüm tarihini ertelediğini ve 5 bin kişiyi işten çıkaracağını bildirdi.

Üç ay içinde toplam 518 milyon dolar net zarar yapan firma, 2 Haziran'da daha önce bahsini ettiği işten çıkarmaları onayladı.

Firma geçen sene aynı dönemde 695 milyon dolar kar yapmıştı.

Uzmanlar sonuçların beklenenden daha kötü olduğunu ve Blacklerry 10'un ertelenmesinin RIM'i kötü etkileyeceğini söylüyor.

Şirketin cirosu, ilk çeyrekte yüzde 43 düşerek 2,8 milyar dolara indi.

Blackberry akıllı telefonları ikinci çeyrekte de ciddi düşüş gösterdi.

'Memnun değilim'

RIM, akıllı telefon piyasasındaki Apple iPhone ve Google Android işletim sistemiyle çalışan diğer ürünlerle rekabet etmekle zorlanıyor.

Tablet bilgisayar pazarında da tutunmaya çalışıyor.

Kanadalı firma, Blackberry 10 ile geri dönüş yaşamayı ümit ediyor.

Blackberry 10 sistemini kullanan ilk telefonun bu sene içinde çıkması bekleniyordu, ancak şimdi bu tarihin 2013'ün ilk çeyreğine erteleneceği düşünülüyor.

RIM'in başındaki Thorsten Heins, "İlk çeyreğin sonuçları, Ocak ayında yöneticiliğe atandığımdan beri saptadığım piyasa zorluklarını yansıtıyor" dedi.

Heins "Sonuçlardan memnun değilim ve problemleri çözmek adına anlamlı değişiklikler yapmak için şirketin tümü ve kurul ile kararlı bir şekilde çalışıyoruz" diye ekledi.

RIM yöneticisi, "Önceliğimiz, ilk Blackberry 10 kullanan aygıtının başarılı bir şekilde satışa çıkması. Bunun da 2013'ün ilk çeyreğinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz" diyor.

'Acımasız'

RIM'in hisseleri geçtiğimiz sene yüzde 70 düşüş gösterdi.

İlk çeyrek verilerinin yayınlanmasının ardından New York borsalarındaki hisseler yüzde 18'lik düşüş göstererek 7,47 dolara indi.

RIM, bu çeyrekte aynı zamanda faaliyet zararı yapmayı beklediğini de bildirdi.

Toronto'daki Ironfire Capital'dan Eric Jackson, "Bu sonuçlar acımasız ve BB10'un ertelenmesi yüzünden durumlar düzelmeden önce daha da kötüye gidecek gibi görünüyor" dedi.

Jackson aynı zamanda "Şirket para kaybediyor. Uzun süre boyunca karımız gayet yüksekti. Ancak şu anda iyice kötüye gidiyor ve bu durum birkaç çeyrek boyunca devam edecek. BB10'i piyasaya sürdükten sonra da insanların bunu isteyip istemeyeceklerini de bilemeyiz" dedi.

Şirketin önümüzdeki süreç içinde daha fazla çalışanı işten çıkarmak durumunda kalacağını düşündüğünü de belirtti.