BIST 9.548
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.499,92

Bizi Bir Arada Tutan Demokratik, Laik Parlamenter Sistemdir.

Bugün artık hep bir ağızdan demokrasi taleplerimizi meydanlarda haykırabiliyoruz. Hem de biber gazı kapsüllerine hedef olmadan, tomaların tazyikli suyuna maruz kalmadan, tutuklanmadan, tartaklanmadan...

Demokrasimize karşı girişilen ihanet girişimi ile birlikte, kara bulutları üzerimizde toplayan ve adeta girdaba çeviren atmosfer dağıldı.

İnanca, mezhebe, meşrebe veya etnik kökene göre bölünme, ayrışma rüzgarları dindi. Yerini birlik beraberlik duygusuna bıraktı.

Onca can kaybına rağmen tüm ülkede umutlar yeniden filizlendi. Geleceğe dair hayaller yeniden canlandı.

Caddede, sokakta karşılaştığımız insanların yüz ifadesinde artık endişe yerine öz güven ifadesi var.

Bu heyecan verici bir gelişme kuşkusuz.

Şimdi hepimize düşen; yurt genelinde oluşan bu birlik, beraberlik duygusunu canlı tutabilmektir.

Bu konuda en fazla iş, siyasilere düşüyor.

Bundan sonra kullanacakları siyaset dili, oluşan beraberlik duygusunun kalıcı olmasında belirleyici olacaktır.

İzlenecek eşit ve toplumun her kesimini kapsayan nitelikteki politikalar, barış ve huzurun ya da ayrımcılıkla bölünme ve çatışmanın yolu açılacaktır.

1 Temmuz 2016 tarihinde yine buradan yazdığım “Ortak Paydamız Din Değil Vatandır” başlıklı yazımı okuyanlar, 15 Temmuz ihanet girişiminden sonra haklı olduğumu tasdik edeceklerdir sanırım!

Zira gelişmeler beni bir kez daha doğrulamış ve Türk milleti, darbeye karşı tek vücut olarak gür bir sesle demokrasi ve vatan diye haykırmıştır.

Kısa süre öncesine kadar, toplumun bir kesimine göre demokrasi denildiğinde ilk akla gelen insan haklarına saygı, hoşgörü, özgürlük, barış ve huzur olurken, Laiklik tüm bunların devlet garantisinde sağlıklı yürümesini sağlayan itici unsurdu ki bu gelecekte de geçerliliğini koruyacaktır!

Ancak,

Başka bir zihniyete göre de ne yazık ki; demokrasi, amaç değil araçtı. Laiklik ise dinsizlikti ve dolayısıyla hem laik hem Müslüman olunmazdı!

Bugün artık hep bir ağızdan demokrasi taleplerimizi meydanlarda haykırabiliyoruz.

Hem de biber gazı kapsüllerine hedef olmadan, tomaların tazyikli suyuna maruz kalmadan, tutuklanmadan, tartaklanmadan...

Bu önemli bir kitlesel evrilimdir!

…evet.

Ortak paydamız din, mezhep ya da etnik kimliğimiz değildir. Toplum içinde din, mezhep, etnik kimlik değişkenlik gösterebilir fakat vatan kavramı ve demokrasiye olan inanç, değişmeyen ortak haslettir.

Dolayısıyla, Türk milletini bir arada tutan şeyin tam adı; Demokratik, Laik Parlamenter Sistemdir.

Aksini talep edenler, gittikleri yolun yol olmadığını bir an önce görmeli ve ısrardan vazgeçmelidir. 

@tmrduran1