BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  SAĞLIK

Bitter çikolata kalbi koruyor!

Siyah çikolatanın kalbe faydalı olduğu uzun zamandır biliniyor. Hollandalı uzmanların yaptığı yeni bir araştırma da, çikolatanın kalbi nasıl koruduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Siyah çikolatanın kalbe faydalı olduğu uzun zamandır biliniyor. Hollandalı uzmanların yaptığı yeni bir araştırma da, çikolatanın kalbi nasıl koruduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, siyah çikolata sertleşen atardamarları esneterek ve akyuvarların damar çeperlerine yapışmasını önleyerek, kalbi iki şekilde koruyor. Damar sertleşmesi veya damar çeperindeki daralma kalp hastalığına yol açıyor.

Hollandalı uzmanlar, çikolata araştırmasında, 44 ortayaşlı ve kilolu erkek denekle çalışmış. Deneklere, dört hafta süreli iki ayrı dönem boyunca, her gün 70 gram bitter ve sütlü çikolata verilmiş.

Çikolata, kalp için yararlı olan ve ‘flavonoid’ adı verilen organik bir madde içeriyor. Flavonoid sebzelerde, meyvelerde ve yeşil çayda da bulunuyor. Gerald Weissmann, araştırmayı yayınlayan FASEB dergisinin genel yayın yönetmeni.

Weismann, araştırmaya katılan deneklerin, bitter çikolatada bulunan flavonoidleri sütlü çikolatada bulunan flavonoidlere tercih ettiğinin görüldüğünü söylüyor.

Weismann şöyle açıklıyor: “İlk kez yapılan bu deneyde, katılımcılara aynı miktarlarda flavonoid içeren bitter ve sütlü çikolata verilmiş. Ayrıca diğer gıdalardan aldıkları flavonoid miktarı da aynı tutulmuş. Ancak denekler, tadını ve kokusunu daha fazla sevdikleri bitter çikolatadan daha fazla yemeyi tercih etmiş.”

Uzmanlar deneklerin siyah çikolata tercihlerini değerlendirirken, deneklerden çikolatanın koku ve tat duyularına hitap eden özelliklerini derecelendirmelerini istemiş.

Weismann, bu değerlendirmenin üç sonuç ortaya koyduğunu söylüyor: “Bitter çikolatadaki tat ve psikolojik etkenler atardamarlara esneklik kazandırıyor, akyuvarların damar çeperine yapışmasını engelliyor ve iltihaplanma riskini azaltıyor.”

Öte yandan, deneklerin kalbe faydalı olduğunu bildikleri bitter çikolatayı yerken suçluluk duygusu hissetmedikleri de dikkat çekmiş.

Araştırmacılar önümüzdeki yıllarda, bitter çilolata ile aynı faydaları sağlayan bir kalp terapisi geliştirse bile tatlı sevenlerin, hergün bir parça bitter çikolata yemeyi tercih edeceğini tahmin etmek zor değil.