BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Birgül Ayman Güler deprem yarattı

Dün meclis kürsüsünde "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz." diyen Birgül Ayman Güler'in sözleri tartışma yarattı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Tartışma yaratan sözleri sözleyen CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler'e AKP ve BDP'den tepki yağıyor. Ayman'ın sözlerini İnternethaber'e değerlendiren milletvekilleri bu söylemlerin "ırkçı" söylemler olduğu görüşünde birleşiyor.

GERÇEK YÜZLERİNİ GÖRDÜK

AKP milletvekili Galip Ensarioğlu Birgül Ayman Güler'in bu sözlerinin çok vahim olduğunun altını çizdi.

"CHP adına çok üzücü bir durum. Kendine sol, sosyal demokrat diyen bir partinin bu kadar faşist bir düşünce içinde olacağı ve bu düşünceninde partinin içinde ciddi bir destek göreceğini hiç ummazdım. Ayrımcı, bölücü, ırkçı bir söylemdir ve bu söylemi CHP içinde eleştirenler olduğu gibi önemli bir kesim tarafından da destek gördü, MHP ve CHP sıralarından alkış aldı. Demek ki CHP ve MHP'nin gerçek bir yüzünü görmek için demokratik adımlar atmak gerekiyormuş, demokratik adımlar olmasa sosyal demokrasi ardına saklanmış faşist yönünü göremeyecektik."

KÜRTLER VE TÜRKLER EŞİT OLAMAZ

Meclis Genel Kurulu dün gece Anadilde savunma konusunu konuşurken büyük bir rezalete sahne oldu. CHP'li Birgül Ayman Güler'in Kürtler'i aşağılayan sözleri gündeme yıldırım gibi düştü. (DEVAMINI OKU)

30754.jpg

HAİN ARIYORLARSA AYNAYA BAKSINLAR

BDP milletvekili Altan Tan ise ırkçı söylemlerin CHP'nin içinde hep var olduğu görüşünde.

"Birgül Ayman Güler'in bu sözleri sadece Kürt milletine değil, bütün bir Türkiye'ye ihanet eden sözlerdir ve bunu yapan CHP'dir. 1920'deki 23 Nisanda  Anadolu halkları arasındaki bütün mutabakatları bozan ve mutabakata, uzlaşmaya, birliğe ihanet eden CHP'dir. 23 Nisan 1920'de bu topraklarda meydana gelen Kürt ve Türk'üyle, doğulusu batılısıyla, alevisi sünnisiyle bütün bir halkın üzeinde mutabakata ihanet eden şu anki CHP'de Birgül Ayman'ın ağzından çıkan görüştür. 1924'ten 1928'e kadar Türkiye Cumhuriyeti anayasasında devletin dini islamdır yazıyor. 1920'den 1924'e kadar, 1921 anayasasında Kürtlükten hiç bahsedilmiyor. Bütün bunları bozan, bu milleti dini, mezhebi ve etnik olarak da bölen ve parçalayan bu kadın milletvekilinin ağzından çıkan ifadelerdir. Dolayısıyla bir ihanet söz konusu ise ve bir hain arıyorlarsa lütfen aynaya baksınlar."


KILIÇDAROĞLU BU KADININ DA ALNINDAN ÖPECEK Mİ?

Kars'ta, neredeyse hergün şahit olduğum iğrenç bir sohbeti hiç unutmadım, unutmayacağım. Tikoş, Halefoğlu, Cala, Subatan, Vezinköy, Yağlıca, Yaylacık köylüsü her sabah şehire iner, alış-veriş yaptıktan sonra köyüne dönerdi.

Hala öyle!

Köylü köyüne döndükten sonra...

HADİ ÖZIŞIK'IN YAZISININ DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

ASIL IRKÇILIK KÜRT MİLLETİ YARATMA ÇABASIDIR

MHP milletvekili Mehmet Şandır ise Birgül Ayman Güler'in sözlerinin ırkçı anlam ifade etmediği görüşünde.

"Birileri Kürtçülük derken bu ifade ırkçılık olmuyor da, Birgül Ayman Güler'in sözleri mi ırkçılık oluyor. Türklük konuşulunca mı ırkçılık oluyor. Kürt sorunu diyerek, İmralı ile görüşerek, Kürt kimliğini tanıyorum diyerek ırkçılık yapılmış olmuyor da Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş hukukuna sahip çıkmak mı ırkçılık oluyor. Bunlar hezeyandır, bunlar asla kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bir milli mücadele sonucu kurulmuş, Lozan Barış Anlaşması ile ve 1924 anayasası ile de kuruluş hukuku belirlenmiş bir devlettir. Bu milletin adı Türk milletidir, bunun dışında etnik bir kimliği milli kimlik haline getirmek esas ırkçılıktır, bölücülüktür. Bu bugün, AKP'nin himayesinde, PKK'nın talepleri doğrultusunda hukukileştirilmektedir. Mecliste görüştüğümüz anadilde savunma kanunu bir egemenlik talebidir. Türk milletinin bedelini kanla ödeyerek aldığı egemenliğinin paylaşılması dayatmasıdır, bunu asla kabul etmeyeceğiz."

IRKÇI BİR SÖYLEM DEĞİLDİR

CHP Manisa milletvekili Özgür Özel ise Birgül Ayman Güler'in ırkçılık söylemi yapmadığını, CHP'nin böyle bir parti olmadığını söyledi.

" CHP'nin ulusalcılık ve milliyetçilik tanımı Atatürk milliyetçiliğidir. Bu üşlke sınırları içinde yaşayan herkesi etnik kökenine bakmaksızın eşit yurttaşlar olarak kabul eden bir anlayıştır. Biz bu ülke içerisinde yaşayan kişilerin etnik kökenine bakmadan, demokrasiyi, özgürlükleri geliştirmek, evrensel, çağdaş değerleri korumak azminde olan bir partiyiz. CHP'nin ne kurumsal ne de kişisel olarak ifade ettiği sözlerin ırkçı söylem içinde olması mümkün değildir. Birgül hocanıon ifade ettiği konu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ululsal kuruluş felsefesinde olan, ırk temelli olmayan vatandaşlık tanımıdır. Ben ırkçı bir tanım yaptığını düşünmüyorum."

HİTLER'İN RUHUNA FATİHA OKUTUYORLAR

CHP'li vekile olay sözleri nedeniyle en sert tepki BDP'li vekillerden geliyor. Sırrı Sakık "İyi ki de onlar çıkıp gerçek kimliklerini ortaya koyuyorlar ve bizim işimizi kolaylaştırıyorlar. Hitlerin ruhuna fatiha okutuyorlar" dedi.

Sakık'ın tepkisini şöyle sürdürdü:

"CHP böyle dönemlerde hep tankıyla tüfeğiyle arkasında yargıyla bir yere mevzilenmiş olarak hep kuşatmaya çalışıyordu bugün de aynı politikayı sürdürüyorlar.Ana dilde savunmaya bu kadar tepki gösterenler, yarın anadilde eğitim konusu meclise geldiğinde MHP ve CHP silahlanarak parlamentoyu basarlar." (DEVAMINI OKU)

IRKÇILIĞIN SOMUT GÖSTERGESİ

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP'li vekilin Türkiye'yi sallayan sözleri için önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler'in ''Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz'' sözlerini, ''Irkçı yaklaşımın somut bir örneği olarak görüyorum'' şeklinde değerlendirdi. (DEVAMINI OKU)