BIST 9.530
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.475,16
HABER /  POLİTİKA

Birdal'a kafa atana ölesiye dayak!

BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, partisi tarafından Bursa'da düzenlenen mitingte kürsüde konuşma yaptığı sırada saldırıya uğradı.

Abone ol

Bursa’da BDP’nin düzenlediği mitinginde konuşan Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, üniversite öğrencisi Bilgehan Ş'Nin saldırısına uğradı. Birdal’a kafa atıp yumruk vuran genç, kendisini linç etmek isteyen BDP'lilerin elinden polislerce biber gazı sıkılarak güçlükle kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

BDP’nin bugün Bursa’da Gökdere Bulvarı'nda düzenlediği mitinge BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel ile Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal katıldı. Saat 14.00’de başlaması gereken miting 15.00’te Tuncel ve Birdal’ın gelmesiyle başladı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı mitingte Akın Birdal konuşmasına başladı.

ÇİRKİN SALDIRIYA ÖLESİYE DAYAK

Bu sırada Birdal'ın yanına İstanbul Marmara Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olduğu bildirilen ve Bursa'ya amcasının yanına bayram tatiline geldiği belirtilen Bilgehan Ş. yaklaştı. Genç adam, kürsüde konuşan Birdal'a bir anda kafa attı ve yumruk vurdu. Sol elmacık kemiğine darbe alan Birdal, etrafındaki partililerce koruma altına alınırken, saldırgan mitingde bulunan BDP'liler tarfından linç edilmek istendi.

POLİS SALDIRGANI ZOR KURTARDI

Miting alanına giren Çevik Kuvvet ekipleri, yaralı saldırganı BDP'lilerin elinden biber gazı sıkarak güçlükle kurtarıp önce Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne, ardından da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’ne götürdü. Olayların yatışmasından sonra miting alanında konuşma yapan Sabahat Tuncel, saldırının provokasyon olduğunu söyledi.

Sol elmacık kemiğinde kızarıklık olan Akın Birdal, mitingin sona ermesinin ardından, Sabahat Tuncel ile birlikte bir otomobile binerek alandan ayrıldı.

Birdal ve Tuncel’in İnegöl’de yapılacak törene katılacağı bildirildi.

‘SİVİL POLİSİM’ DİYEREK YANINA YAKLAŞTI

Akın Birdal’a saldırdıktan sonra partililer tarafından linç edilmek istenen ancak polisin güçlükle kurtardığı Bilgehan Ş'nin tedavisi ise Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi’nde devam ediyor. Doktorlar, iç kanama geçiren Şimşek'in hayati tehlikeyi henüz atlatamadığını belirtildi. Bu arada Bursa’da çıkan olaylar nedeniyle BDP’nin İnegöl İlçesi'nde yapılması planlanan ilçe teşkilatının açılış töreni ise ertelendi.

Olaylardan sonra BDP il teşkilatında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akın Birdal, saldırganın güvenlik görevlilerini, kendisini ‘sivil polis’ olarak tanıtarak aştığını, ardından da kendisine yanaştığını, bu kişininin polislikle bir ilgisinin olmadığını belirtti. Bilgehan Ş’nin saldırı öncesi Birdal’ın yanından ayrılmadığı, saldırıdan kısa süre öncesi kürsünün yanında ayakta beklediği, fotoğraf ve kamera görüntüleriyle belirlendi.

BİRDAL SALDIRISINDA DERİN KUŞKU
HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın saldırıya uğradığı mitingde yaklaşık 500 kişi katılırken, 660 polisin de miting alanında görev yaptığını bildirdi.

Vali Harput, İl Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ile düzenlediği basın toplantısında, referandum süreci içerisinde tüm partilerin herhangi bir engelle karşılaşmadan faaliyetlerini icra edebilmeleri için gereken güvenlik tedbirlerini hep alageldiklerini söyledi.

BDP'nin Bursa programıyla ilgili tedbirlerin de geniş ve kapsamlı şekilde alındığını vurgulayan Harput, şöyle konuştu:

''Mitinge yaklaşık 500 katılımcı iştirak ederken 660 polis burada görev yapmıştır. Miting esnasında Milletvekili Akın Birdal'a, konuşmasının 27. dakikasında o ana kadar sürekli ve yaklaşık 1,5 saatten beri platformda durmakta olan sivil bir şahsın kendisine kafa ve yumrukla darp ettiği görülmüş, o sırada orada bulunan diğer partili kişilerin müdahalesi sonucu saldırgan üzerinde eylem başlatılmış, polisin derhal müdahale etmesi sonucu olay bastırılmış, saldırgan hastaneye kaldırılmıştır.''

SALDIRGAN YOĞUN BAKIMDA

Harput, saldırgan Bilgehan Şimşek'in, Marmara Üniversitesinde öğrenci olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Ameliyat edilen saldırgan, şu anda yoğun bakımdadır ve hayati tehlikeyi atlatmıştır. Kendisinin henüz ayrıntılı ifadesine başvurulamamıştır. Yoğun bakımdan çıktığında, sanık saldırganın ayrıntılı ifadesine başvurulacaktır.

Yapılan araştırmada, sanığın daha evvel kasten adam yaralamaktan sabıkası olduğu anlaşılmış, dün itibariyle Bursa'ya geldiği, bir yakınının yanında kaldığı ortaya çıkmış, yine ilginç bir rastlantı sanığın 2 Eylülde BDP'nin Batman mitinginin olduğu tarihte bu şehirde olduğu, kendisinin böyle bir irtibatının da bulunduğu ortaya çıkmıştır. Bu olayın mahiyeti de sanığın ifadesinin alınmasına müteakip daha net ortaya çıkacaktır.''

SALDIRIDA AKILLARDA KALAN SORU

Vali Harput, Akın Birdal'ın konuşması sırasında olayın zanlısının da platformda olduğu fotoğrafı basın mensuplarına göstererek, ''Platform üzerindeki 8-10 kişiden bir tanesinin bu sanık saldırganın olması ve 1,5 saate yakın tertip heyetinin içinde yer alması, tanınmayan bir kişinin böyle bir platformda yer almasının nasıl mümkün olduğu konusu, herkesin sorması gereken bir sorudur'' dedi.

MİLLETVEKİLLERİ YAKIN KORUMAYI KABUL ETMEDİ

Program öncesi katılacak milletvekilleriyle görüşmelerde bulunduklarını dile getiren Harput, ''Miting öncesi yakın koruma polis verilmesi teklifi, milletvekilleri tarafından kabul edilmemiştir. Dolayısıyla miting alanında alınması gereken güvenlik tedbirleri, bütün ayrıntılarına kadar alınmıştır'' diye konuştu.

Harput, olayın daha fazla büyümemesi için BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in yatıştırıcı konuşmasının etkili olduğuna işaret ederek, olayın akabinde gösterilen sağduyunun fevkalade önemli olduğunu, bunun için herkese teşekkür ettiğini dile getirdi.

Saldırıya uğrayan Akın Birdal'a ''Geçmiş olsun'' dileklerini ileten Harput, ''Bursalı vatandaşlarımıza da 'Geçmiş olsun' diyorum çünkü Bursalılar da olaydan üzüntü duymuştur. Bursa'nın böyle olaylarla anılması, vatandaşları ciddi rahatsız etmektedir. Bu olayın arkasındaki hesap ve tertipler, en kısa zamanda ortaya çıkarılacak ve kamuoyuna aktarılacaktır'' dedi.