BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,02
ALTIN 2.323,50
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Bir yılda 5 milyon araç satıldı

Türkiye geneli geçen yıl 5 milyondan fazla kişi, yeni ya da ikinci el araç sahibi oldu.

Abone ol

Türkiye geneli geçen yıl 5 milyondan fazla kişi, yeni ya da ikinci el araç sahibi oldu.

AA muhabirinin TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl devir tescil işlemi yapılan motorlu kara taşıtı sayısı 5 milyon 73 bin 592 olarak gerçekleşti. Buna göre geçen yıl 5 milyondan fazla sıfır ya da ikinci el araç, yeni sahibinin oldu.

Devri yapılan araçların yaklaşık 3 milyon 393 binini otomobiller, 131 binini minibüsler, 62 binini otobüsler, 852 binini kamyonetler, 169 binini kamyon, 269 binini motosiklet, 2 binini özel amaçlılar, 192 binini ise traktörler oluşturdu.

1 Mayıs 2010 tarihinde başlatılan bir uygulama ile ikinci el araçların devir tescil işlemi noterlerce sonuçlandırılmaya başlanmıştı. Bu kapsamda araçların devir ve tescil işlemlerine ait bilgilerin Emniyet Genel Müdürlüğünden alınmasına karar verilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜVTÜRK (Araç Muayene İstasyonları) ile GİB arasında gerçekleştirilen gerçek zamanlı veri paylaşımı sayesinde mükelleflerin vergi dairelerinden ilişik kesme belgesi almalarına gerek kalmamış olup; satış, devir veya muayeneye konu edilen motorlu araçlara ilişkin vergi ve ceza borçlarının olmaması halinde Emniyet Genel Müdürlüğüne (Noterlere) devir işleminin, TÜVTÜRK'e ise teknik muayenesinin yapılmasında sakınca olmadığı bilgisi anlık olarak gönderiliyor.

Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre mart ayı itibariyle Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı 18 milyon 148 bin 386 olarak gerçekleşti.