BIST 9.438
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,76
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Bir sultanın aşkı daha dizi oluyor

Tartışma yaratan Kanuni Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra bu kez de "1. Abdülhamit ile Nakşidil Sultan'ın aşk öyküsü" TV'ye

Abone ol

Tarihi anlatan filmler üzerine yaşanan tartışmalar TRT'yi de harekete geçirdi. Tartışma yaratan Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ı anlatan diziden sonra bu kez de 1'inci Abdülhamit ile Nakşidil Sultan'ın aşk öyküsü TV'ye taşındı.

Kanuni Sultan Süleyman ile Hürrem Sultan'ın aşkını anlatan ve tartışmalara yol açan "Muhteşem Yüzyıl" dizisine en büyük rakip TRT'den geliyor. "

Nakşı Dil Sultan" adlı dizide, I. Abdülhamit ile Nakşidil Sultan'ın aşkı konu edilecek. Önümüzdeki hafta yayımlanmaya başlayacak olan dizide; Nakşidil Sultan, mülayim ve sakin olarak tanımlanırken; hırslı kişilikleriyle tarihe damga vuran "Hürrem Sultan" ve "Kösem Sultan"a da göndermeler yapılacak.

Yapımcılar, Nakşidil Sultan'ı, "Muhteşem Yüzyıl" dizisinde anlatılan Hürrem Sultan'la "Mahpeyker" filminde tasvir edilen Kösem Sultan'ın tersine, hiçbir iktidar oyununa bulaşmamış, kimsenin katline sebep olmamış, birçok hayır işi yapmış, devletin bekası için çalışmış bir sultan olarak tanımlanıyor. 

FRANSIZLAR SAHİP ÇIKTI

Nakşidil Sultan'ın kökenleri Türk ve Fransız tarihçiler arasında tartışma konusu. Paylaşılamayan sultan, Türkiye'de herhangi bir diziye, belgesele veya filme konu olmadı. Fransa'da ise Nakşidil Sultan'la ilgili 170 kitap yazılmış, onlarca belgesel ve "Gözde" isimli bir film bile çekilmiş.
Buna, Fransızlar'ın kendi soylarından geldiğini iddia ettikleri Nakşidil Sultan'ı yere göğe sığdıramaması sebep gösteriliyor. Fransa'nın "Martinique" adasında bir ev, turistlere "Aimee" ismiyle tanıttıkları Nakşidil Sultan'ın evi olarak gösterilmekte. Ama Türk tarihçiler, Nakşidil Sultan'ın, Kafkas kökenli Müslüman bir ailenin kızı olduğunu öne sürüyor. I. Abdülhamit'in kız kardeşi Esma Sultan'ın yalısında, Müslüman terbiyesiyle yetiştirilip saraya alınan Nakşidil Sultan, TRT'deki dizide de bu doğrultuda anlatılacak. 

SEVİŞME SAHNESİ YASAKLANMIŞTI

Nakşidil Sultan'ın hayatının anlatıldığı Fransız yapımı "The Favorite" (Gözde) isimli film 1990'da vizyona girmişti. Filmde I.Abdülhamit'i Murray Abraham, Nakşidil Sultan'ı ise Amber O'shea canlandırmıştı. 18 yaşındaki Fransız güzeli Aimee olarak anlatılan Nakşidil'in I.Abdülhamit'le sevişme sahnesi Türkiye'de veto yemiş, sevişme sahneleri kesildikten sonra gösterimine onay verilmişti.