BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,55
ALTIN 2.492,44
HABER /  SEÇİM

Bir şok yazı daha AK Parti'nin son oy oranı

Seçim anketlerinde son durum ne? AK Parti oy oranları düşüşte mi? Abdülkadir Selvi'den sonra AK Parti'ye bir şok uyarı da Akif Beki'den geldi.

Abone ol

2015 genel seçimleri öncesi AK Parti'nin düşüşte olduğunu yazan Abdülkadir Selvi'ye Akif Beki de katıldı. Yazara göre seçime iktidar oyları yüzde 42 dolaylarına geriledi.

Dün Abdülkadir Selvi bugün Akif Beki... İktidar cephesinde neler yaşanıyor? 7 Haziran seçimleri öncesi rüzgar AK Parti aleyhine mi döndü?

Hürriyet gazetesi yazarı Akif Beki, "Davutoğlu'nun liderlik referandumu" başlıklı köşesinde 2015 genel seçimlerini ve AK Parti'nin son durumunu değerlendirdi. Selvi'nin ardından Beki de, AK Parti seçmenini sarsıcı bir yazı kaleme aldı.

SANDIK SÜRPRİZLERE GEBE

AK Parti'nin kararsızların ibresini tekrar sandığa çevirecek bir rüzgâr aradığını yazan Beki, yazısında "Kararsızlar, bir türlü renk vermiyor. Sandık sürprizlere gebe. AK Parti iktidara geldi geleli, 2002'den bu yana ilk kez böyle bir belirsizlik yaşanıyor. Seçmen topa bastı, oyunu durdurdu. Tekrar kimin ayağına atacağı belli değil." ifadelerine yer verdi.

"Seçime 2 hafta kala iktidar oyları kritik eşikte, yüzde 42 dolaylarına gerilemiş görünüyor." diyen yazar, mevcut kampanyaların kararsız kitleyi etkilemediği iddiasında bulundu.

AK PARTİ SEÇMENİNİN YÜZDE 15'İ KARARSIZ MI?

AK Parti'ye oy vermiş her yüz kişiden 15'inin kararsız olduğuna dikkat çeken Beki, seçmenlerin kafalarını karıştıran nedenleri böyle sordu:

'Davutoğlu hükümeti ve bürokratları çok yanlış yapıyor, Cumhurbaşkanı Erdoğan bile dayanamıyor, açıktan eleştiriyor' izleniminin verilmiş olması mı? Sonradan yanaşmaların yol açtığı kirlilik mi? Nedir, 6 ayda AK Parti'nin oylarını yüzde 49'lardan 40'lara çeken şey?'

KARARSIZLAR MI BELİRLEYECEK?

Beki'nin söylediği yüzde 15'lik oran yaklaşık 3 milyon seçmene karşılık geliyor. AK Parti 2011 genel seçiminde 21 milyon 400 bin seçmenin oyunu almıştı. Bu seçimlerde katılım oranının yüzde 80'lerde olacağı varsayılırsa kararsızların oyu yüzde 7-8 civarında.

EN SON SEÇİM ANKET SONUÇLARI DÜN AKŞAM AÇIKLANDI

Peki 2015 genel seçimlerine sayılı günler kala son durum ne? Siyasi partilerin oy oranları nasıl? AK Parti oy oranları en son seçim anketlerinde düşüşte mi? Dün akşam CNN Türk'te açıklanan seçim anketleri sonuçları da çok tartışılacak.

KONSENSÜS SEÇİM ANKETİ

Konsensus anketine 'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' şeklindeki soruya kararsızlar dağıtılmadan AK Parti 32.2, CHP 19.7, MHP 11.6, HDP 7.1, Diğer 2,9. Kararsızların oranı ise 11,8, oy kullanmaya gitmeyeceğim ya da boş oy kullanacağım şeklinde cevap verenlerin oranı ise yüzde 9, ankete cevap vermeyenlerin oranı ise 5.7 şeklinde. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra ise oranlar; AK Parti 43.9, CHP 26.7, MHP 15.8, HDP 9.7, Diğer 3,9 şeklinde ortaya çıktı.

GENAR SEÇİM ANKETİ

GENAR anketine göre; AK Parti 44.5, CHP 25.4, MHP 15.9, HDP 9.5, Diğer 3,9 şeklinde ortaya çıktı. GENAR Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş, "son günlerde CHP ve MHP'nin oylarının seçim beyannamelerini açıkladıkları dönemdeki gibi bir hareketlilik yok. Mesela CHP beyannamesini açıkladığı dönemde 27 bandına çıkmıştı ancak son günlerde yaptığımız araştırmalara göre CHP tekrar 25'e düştü" dedi.