BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,61
ALTIN 2.491,39
HABER /  POLİTİKA  /  HDP

Bir örgütle hem savaş hem barış olmaz!

Irak ve Suriye’deki IŞİD terör örgütü ile mücadele eden uluslararası koalisyona Türk askerinin de katılmasını öngören tezkere TBMM’ye sunuldu.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

2 Ekim’de mecliste görüşülecek tezkerede hükümet, hem Türk askerinin sınır ötesinde operasyon yapması hem de yabancı askerlerin Türkiye topraklarında konuşlanması için meclisten yetki istiyor.

HDP daha önce yaptığı açıklamada tezkereyi desteklemeyeceğini söylemişti. HDP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, tezkereye neden "hayır" diyeceklerini İnternethaber'den Nesrin Yılmaz'a anlattı...

TÜRKİYE'Yİ SAVAŞA SÜRÜKLEYEN BİR YAKLAŞIM

Tezkereye destek vermeyeceğimizi ifade ettik. Tekerelere bizim yaklaşımımız hep aynı oldu. Ne Ortadoğu barışı açısından, ne Türkiye barışı açısından, ne de Kürt sorununun çözümü açısından bu tezkerelerin bir faydası yok. Aksine, Türkiye'yi de savaşa sürükleyen bir yaklaşımın ötesine geçmiyor. Hele hele Türkiye'nin Suriye politikası, son dönem yaşadıklarımız, bu tezkereye neden hayır dediğimizi bir kez daha gösteriyor.

BARIŞIN YOLU...

Türkiye gerçekten barıştan yana tavır alacaksa, bunun yolu tezkerelerden değil, komşularla daha iyi ilişkilerden, barışçıl bir diyalog içerisinde olmaktan ve Kürt sorununun çözümünde somut adım atmaktan geçiyor. Özellikle, güvenlik koridoru oluştumak, tampon bölge tartışmaları beraberinde yürütülüyor ve bunların hiçbir faydası yok.

BİR ÖRGÜTLE HEM SAVAŞ HEM BARIŞ OLMAZ

Bir yandan siz bir örgüte terör örgüte diyeceksiniz, bir yandan da müzakere yapıyoruz diyeceksiniz. Aynı gün çözüm sürecine ilişkin Resmi Gazete'de Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Bir örgütle hem savaş hem barış olmaz, bir yandan savaşıp, bir yandan nasıl barışacaksınız, bu nasıl olacak?

BU DİLİN KENDİSİ PROBLEMLİ 

Bu durum, AKP hükumetinin hep sorgulanan samimiyetini ortaya koyuyor. Bir yandan çözüm sürecinde ısrarcı olduklarını ve çözüm sürecini geliştireceklerini söylüyorlar ama bir yandan da çözüm geliştirmek yerine örgüte hala terörist diyorlar. Doğal olarak, sadece Kürtler değil, bütün Türkiye halkı bu çelişkiyi soruyor. Bu çok ciddi bir sorun, bu dilin kendisi problemli.

TEZKERE ÇOK MUĞLAK 

Tezkerede "terör örgütleri" diye bir şey geçiyor, ne olduğu belli değil. "Diğer örgütler" diye tanımladığı örgütler hangileri, bunun bir açıklaması yok. Örneğin, IŞİD sadece bir değerlendirme konusu olarak ele alınmış, çok muğlak.

HALKTAN GİZLEDİĞİNİZ NEDİR? 

Tezkerenin kapalı oturumda görüşülecek olması da sorunlu. Halktan sakladığınız, gizlediğiniz şey nedir? Hem savaş tezkeresi çıkarıyorsun hem de bu konuda toplumdan gizlediğin şeyler var. Türkiye halkalrının savaş gerekçelerini bilmeye hakkı var. Bu meclisin savaş değil barış tezkeresi çıkarması gerekir. Ortadoğu halklarının ihtiyacı olan şey barıştır.