BIST 9.681
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.426,50
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Bir Mursi gider bin Mursi gelir!

Egemen Bağış, Mısır’da gerçekleştirilen darbeyle ilgili bazı batılı ülkelerin tavrını sert bir dille eleştirdi.

Abone ol

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mısır’da gerçekleştirilen darbeyle ilgili bazı batılı ülkelerin tavrını eleştirdi.

Bağış, “Demokratik yolla seçilmiş bir lider askerin zoruyla uzaklaştırıldı. Bu darbe değil de nedir? Bir Mursi gider, bin Mursi gelir” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Mısır’daki askeri darbeyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Bağış, “İnşallah iç savaş çıkmaz, orta yol bulunur” diye konuştu.

Demokratik rejimlerde seçimin önemine vurgu yapan Bağış, “Eğer cumhurbaşkanından memnun değil ise onu götürmenin yolu sandıkla olmalıdır. Muhalefetin kendi içinde dayanışması olamadı. Sandık dışı yöntemlerle iktidara gelmeye çalışıldı” ifadelerini kullandı.

DARBE DEĞİL DE NEDİR?

Avrupa Birliği ve ABD’nin darbeye ilişkin tutumunu da eleştiren Bağış, şu ifadeleri kullandı:

“Darbeye darbe diyemeyen bir dünyayla karşı karşıyayız. Bütün dünyanın gözü önünde demokratik yolla seçilmiş bir lider, askerin zoruyla, tankların baskısıyla görevinden uzaklaştırıldı. Bu darbe değil de nedir? Düpedüz darbedir. Maalesef, Tahrir Meydanı’nı ‘tahrik meydanı’ haline getirdiler. İnsanları birbirine düşürdüler. Bir Mursi gider, bin Mursi gelir.”

Bağış, AB’nin “darbe” demeyerek saygınlığına gölge düşürdüğünü de dile getirdi.

MISIR'IN İSTİKRARI BÖLGEDE KALKINMA DEMEKTİR

Mısır’ın bölgedeki önemine dikkat çeken Bağış, “Biz Mısır halkını seviyoruz. Mısır’ın istikrara kavuşması demek o coğrafyada kalkınma demektir” dedi.

Bakan Egemen Bağış, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Türkiye’den sığınma talebi olup olmadığı yönündeki bir soruya “Bize ulaşmış bir talep yok. Türkiye, sıkıntı yaşayan herkese kucak açmıştır” diye yanıt verdi.

AB SÜRECİ

Avrupa Birliği sürecinde reformların sürdüğünü belirten Bağış, “AB standartlarını yakalamak, üye olmaktan daha önemlidir. Üyelik kararını vermenin günü bugün değil, durmak yok reforma devam” şeklinde konuştu.

Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vize muafiyeti olmadan gidebilmesi için yol haritası beklediklerini ifade eden Bağış, “Vatandaşlarımızın 2-3 yıl içinde AB ülkelerine vizesiz seyahatini sağlayacağız” dedi.

Bağış, fasıl konusunda Almanya'yla her hangi bir sorun yaşanmasını beklemediğini belirterek, "Bu saatten sonra Almanya’nın yeni bir sorun yaratacağını sanmıyorum" diye konuştu.

UMUTLUYUM

Bakan Bağış, bir soru üzerine, yeni Anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in parti liderlerine yapacağı ziyareti değerlendirdi.

Egemen Bağış, “Ben umutluyum, çünkü önümüzde önemli bir fırsat var” diye konuştu.

Bağış, şunları söyledi: “Bu kadar yüksek bir temsil seviyesi varken en azından uzlaşılan maddeler Meclis’ten geçmeli. Gereksiz şeyleri anayasadan ayıklarsak, daha şeffaf bir anayasaya kavuşuruz.”

Bağış, çözüm sürecine ilişkin ise “Çözüm süreci insanların günlük hayatını etkileyen bir süreç. Çözüm süreci bir helalleşme sürecidir” şeklinde konuştu.