BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Bir göl böyle kurudu

Bir zamanlar flamingolar uçardı. En tuzlu ikinci göl. Acıgöl kurudu.

Abone ol

Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesi sınırlarında bulunan Acıgöl'ün büyük bir bölümü kurudu. Gölde yaşayan başta flamingolar olmak üzere birçok kuş, bölgeyi terketti.

16 bin 500 hektar alana sahip olan, dağlardan gelen akımlar, kaynak suları ve Kocaçay Deresi'nin sularıyla beslenen Acıgöl, küresel ısınma nedeniyle adeta bir çölü andırıyor. Kıyılardan yaklaşık 5 kilometre suyu çekilen Acıgöl'deki kuşların neslinin tükenmesinden endişe edilirken, flamingoların çokluğu nedeniyle geçtiğimiz yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğrayan göl, artık ziyaretçi fakiri oldu.

Turizm açısından çok önemli bir yer teşkil eden flamingoların Acıgöl'ü terketmesi, vatandaşların da tepkisine neden oluyor. Acıgöl üzerinde bir zamanlar on binlerce flamingo olmak üzere birçok kuş türünün yaşadığını belirten vatandaşlar, bilinçsiz avlanma, çevre kirliliği ve kuraklık nedeniyle kuşların Acıgöl'ü terkettiğini belirtiyor. Acıgöl'ün, yüksek sodyum sülfat konsantrasyonuyla, Tuz Gölü'nden sonra Türkiye'nin en tuzlu 2. gölü konumunda olduğu biliniyor.