BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  GÜNCEL

Bir gıda skandalı daha!

İGTOD Başkanı Karlı, "Piyasada 4-5 liraya satılan kaşar peynirler sorunludur" dedi...

Abone ol

Gıda sahtekarları vatandaşın sağlığıyla oynamaya devam ediyor. Hileli ürünlere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak kaşar ve krem peynirde sahtekarlık yapıldığı ortaya çıktı.

İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) ve Rami Kuru Gıda Sitesi Başkanı Mustafa Karlı, vatandaşı gıda ürünlerinde yapılan hilelere karşı uyardı.

UCUZSA ALMAYIN

özellikle yumurta, peynir, sucuk gibi sık tüketilen ürünlerde hile yapıldığını ifade eden Mustafa Karlı, "İade için gelen küflü, 1 ay soğuk hava deposunun dışında bekleyen kokmuş peynirleri geliştirdikleri bir yöntemle kurutuyorlar. Daha sonra bu kokmuş ürünleri eritip krem peynir ve kaşar peyniri haline getiriyorlar" dedi. Vatandaşı satın aldıkları ürünlerin markalarına dikkat etmeleri konusunda uyaran Karlı, "15 liralık kaşar peynir dururken üzerinde 4-5 liralık etiket olan ürünü satın alırsanız yediğiniz şey sağlıklı bir peynir olmaz" diye konuştu.

BAYAT BULGUR YEDİRİYORLAR

Geçmiş yıllarda yüksek enflasyon nedeniyle gıda toptancılarının stok yaptıklarını ve mal satmadan para kazanmaya çalıştıklarını ifade eden Karlı, günümüzde stok yapılmadığını söyledi. Gıda ürünlerinde yapılan bir başka hileye daha dikkati çeken Karlı şu bilgileri verdi:

"Stok yapılmadığı için bizlerin Rami'de sattığı ürünlerde hep bir sirkülasyon yaşanıyor. Ürünler sürekli yenileniyor, sürekli taze. Ancak marketlerde satılan özellikle private label (özel üretim) kuru gıda ürünlerinde ciddi sıkıntılar var. 2 yıl depoda bekleyen bulguru yeni ürün gibi paketliyorlar. Üstüne 1 yıl da son kullanma tarihi ekleyip insanlara bayatlamış bulguru yediriyorlar. Bunlar ticari ahlaka aykırı."

ÜRETİCİYİ SÖMÜRÜYORLAR

Mustafa Karlı, süpermarketlerin Rami esnafına gelip mal talebinde bulunduğunu söyledi. Marketlerle çalışmanın kendileri için mümkün olmadığını ifade eden Karlı, ödemelerin zamanında yapılmadığını belirtti. Karlı, "Üreticiyi resmen sömürüyorlar. Bu nedenle biz onlara mal veremiyoruz. Büyük marketlere mal satacak olanın en az onlar kadar fetbaz olması lazım" diye konuştu.

RAMİ ESNAFI 2014'TE YENİ YERİNDE

Mustafa Karlı, TOKİ'nin Kayabaşı'nda inşa edeceği yeni kuru gıda hali hakkında da açıklamalarda bulundu. Rami'de 1073 esnaf olduğunu bunların 850'sinin Kayabaşı'ndaki projeden dükkan aldığını ifade eden Karlı, "Projede iki farklı büyüklükte 850 dükkan olacak. Büyük dükkanların arsa bedeli 180 bin lira, küçüklerinki ise 90 bin lira. Esnafımız dükkanlarının yarı parasını ödedi. En geç 2013 başında inşaat başlar ve 2014'ün sonunda da yeni yerimize taşınmış oluruz" diye konuştu.