BIST 9.610
DOLAR 32,50
EURO 34,63
ALTIN 2.481,51
HABER /  GÜNCEL

Bir gıda skandalı daha!

Beyaz ekmek üretiminde kanserojen maddeler kullanıldığı iddia edildi

Abone ol

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği Başkanı Sadık Çelik, beyaz ekmek üretiminde ekmeği kabartmak, beyazlatmak, hacmini artırmak ve parlak görünmesi için kanserojen maddeler kullanıldığını iddia etti. Fırıncılar Odası reddetti.

İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) Başkanı Sadık Çelik, Türkiye’de ekmek üretiminde hamuru kabartmak, beyazlatmak, dayanıklılığını arttırmak, hacmini yükseltmek ve parlak görünmesini sağlamak için kullanılan yoğun katkı maddelerinin kansere varan önemli sağlık sorunlarına yol açtığını iddia etti.

Sadık Çelik beyaz ekmeğin şeker hastalığının ortaya çıkmasında büyük etken olduğunu, obeziteye yol açtığını ve kanseri tetiklediğini söyledi.

ÜZERİNE SAĞLIĞA ZARARLIDIR YAZILMALI

Bütün dünyanın terk ettiği beyaz un kullanımının Türkiye’de halen ekmek üretiminde uygulandığına dikkati çeken Sadık Çelik, “ Ekmek konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çok önemli adımlar atıldı. Ancak bunu daha ileriye taşımak lazım. Balon gibi şişirilmiş içi boşaltılmış ekmeklerin dayanıklı olmalarını sağlayan, üretim aşamasında kullanılan 10 çeşit kimyasal maddenin bilinçsizce uygulanmasıdır.

Bu kimyasalların kansere yol açtığı uzmanlar tarafından belirtiliyor. Şişmiş balon gibi ekmek tüketmeyelim. Evlerde fırın, un ve su var. İnsanlar evde ekmek yapmayı öğrenmeli. Kabarmış ekmeklerle sağlımızı tehlikeye atamayız. Beyaz ekmeğin üzerine sağlığa zararlıdır yazılmalı. Beyaz ekmek Avrupa ve Rusya’da satılmıyor. Potasyumlarla balon gibi şişirilmiş ekmek yapmak bir çok ülkede yasak” dedi.

Fahri Özer (İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı)

Eğer ekmeğin içinde kansere yol açan bir madde varsa, kullanan fırın biliyorlarsa derhal suç duyurusunda bulunsunlar. Beyaz ekmek kanser yapar diye bir kaide yok. Bahsedilen kimyasalları değirmenler daha önceden unu beyazlatmak için kullanılıyordu ama şimdi yasak. Ekmekteki katkı maddeleri Tarım Bakanlığı’nın izniyle kepekli, çavdar ve tam taneli ekmekte de kullanılıyor. Potasyum Promat, Benzoil Peroksit gibi ki Avrupa’da belli oranda kullanımı serbest olan kanserojen maddeleri yasaklattırdık. Avrupa’da beyaz ekmek yasağı yok.