BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,04
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI  /  EMEKLİ

Binlerce süper emekli mağdur oldu

Haziran 1987'de çıkartılan yasa ile büyük bir heyecan dalgası yaratılarak başlatılan süper emeklilik sistemi, hüsrana dönüştü. Binlerce emekli mağdur oldu.

Abone ol

Süper ler dert küpü. Birikimlerini vererek süper emekli olanlar, mağdur olduklarını belirtiyor, çare bekliyor. Haziran 1987'de çıkartılan yasa ile büyük bir heyecan dalgası yaratılarak başlatılan süper emeklilik sistemi, hüsrana dönüştü.

Pek çok kişi evlerini, arabalarını veya arsalarını satıp, hatta borç para alıp, toplu para yatırarak süper emekli oldu. O zaman 6 sıfır atılmadan önceki para ile 5 milyon lirayı bulan paralar yatırılarak süper emeklilik hakkı elde edildi. Ancak Ekim 1988'de Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararı sonrası süper emekliler için hüsran başladı. Bu tarihten sonra süper emeklilerin maaşları dondurularak, diğer emeklilerle eşitlenmek istendi. Fakat yüksek enflasyon sonucu süper emeklilerin ücretleri çok fazla eridi. Süper emekliler, yetkililere şöyle sesleniyor: "Elimizde ne varsa verdik hayal kırıklığı yaşadık. Birikimlerimiz gitti. Maaşlarımız çok düşük. Ya maaşımız artsın yada ödediğimiz paralar geri verilsin."

NELER OLMUŞTU?

Süper emeklilik serüveni, 20 Haziran 1987 günü TBMM'den geçen 3395 sayılı Kanun ile başladı. Anayasa Mahkemesi, "Aynı sosyal güvenlik kurumu içerisindeki sigortalılardan bir gruba, özel bir güvenlik uygulaması sosyal güvenlik ilkeleriyle bağdaşmaz" gerekçesiyle işlemi iptal etti. İptal kararı 26 Ekim 1988 tarihinde alındı.