BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,75
HABER /  GÜNCEL

Bingöl'deki saldırı böyle deşifre edildi!

Bingöl'de iki polis memurunun şehit edildiği saldırıyla ilgili olarak emniyet istihbarat ilginç bir detaya ulaştı.

Abone ol
İki polisin şehit edilmesi talimatını veren Bingöl kırsalı komutanının olay günü telsizden "Hala niye ölü yok" çıkıştığı belirlendi.

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan'ın haberinde Emniyet istihbarat, Bingöl'deki saldırıyla ilgili çarpıcı detaylara ulaştı.

KRİMİNAL İNCELEME

Çatışmadan sonra araç içinde yapılan aramada, kent merkezindeki silahlı saldırıda kullanıldığı değerlendirilen iki Kaleşnikof marka uzun namlulu otomatik tüfek ile mermiler bulundu. Elde edilen silahlar ve mühimmatlar kriminal inceleme için Diyarbakır’a gönderildi.
Araştırmalarda iki gün önce PKK’nın Bingöl kırsalındaki grupların sorumlusunun telsizle eylem talimatı verdiği bilgisine ulaşıldı.

Kırsalda faaliyet yürüten ve TAK olarak tanımlanan silahlı grupların sorumlusunun, telsizden eylem talimatı verdiği, talimattan bir süre sonra “Neden hâlâ ölü yok?” şeklinde ekipleri eleştirdiği, bunun üzerine önceki akşamki eylemin gruplarca planlandığı ifade edildi.
Eylem için Bingöl kırsalından kente gelen eylemci grubun, milis olarak değerlendirilen ve kent merkezinde yaşayan iki örgüt üyesinden yardım aldığı sanılıyor. Genç’teki çatışma sırasında araçta bulunan iki milisin, kent merkezindeki örgüt faaliyeti sırasında yönlendirme yaptığı ve eylemcileri Ürker ile beraberindekilerin bulunduğu mahalleye götürdüğü ifade edildi.
pusu.jpg
Öldürülenlerden birinin üzerinden PKK kimliği çıktı. Olay yerinden fotoğraflar için tıklayın

Olayın ardından söz konusu iki örgüt üyesinin, eylemci grupla birleşerek kenti terk etmeye çalıştığı anlaşıldı. Olayda kullanılan aracın ise çalıntı olduğu belirlendi.
Bu arada, olayın ardından ağır yaralanan il emniyet müdürü Atalay Ürker, ambulans uçakla Ankara’ya getirilirken, Samsun 19 Mayıs Polis Okulu Müdürü Süleyman Pamuk, vekâlaten Bingöl Emniyet Müdürü olarak atandı. Gölbaşı’ndaki tesislerde görevli özel harekâtçı polislerin bir bölümünün, olası eylemleri önlemek amacıyla takviye olarak Doğu ve Güneydoğu’daki kentlerle gönderilmesi planlandı.

TALİMAT YOK

PKK’nın silahlı yapılanması HPG tarafından dün yapılan açıklama da eylemin örgütün yerel unsurlarınca planlandığı yönündeki bulguları güçlendirdi. HPG’nin açıklamasında herhangi bir eylem yapma kararı ve talimatı alınmadığı belirtilerek, Bingöl’deki olayın “lokal bir durum” olduğu ve komutanlıkla ilgisinin olmadığı belirtildi.
Açıklamada, çözüm sürecine ilişkin Öcalan’ın 15 Ekim’e kadar süre belirlediği anımsatılarak, “Başta Bingöl’de olmak üzere yaşanan şiddet olayları tamamen lokal durumlar olup, HPG Merkez Komutanlığı olarak bizimle herhangi bir ilişkisi yoktur” denildi.

GÖRÜNTÜLERE ULAŞILDI

Saldırının ardından Bingöl ve çatışmanın olduğu Genç’te yapılan araştırmalarda, beş PKK’lının içinde bulunduğu aracın görüntüsüne ulaşıldı. Aracın MOBESE’deki görüntüleri, kent merkezindeki görüntülerle örtüştü.  Dört PKK’lıdan üçünün de kimlikleri belirlendi. Hepsi 1992 doğumlu olan örgüt mensuplarının Bahoz (Şanlıurfa), Ali Bozan (Bingöl), Kendal Serhat (Muş-Malazgirt) ilçesinden sabıka kaydının bulunduğu anlaşıldı. Dördüncü şüphelinin kimliği ise araştırılıyor. PKK’lılara yardım edenlerden birinin de Karlıova İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’nde çalışan A.B. olduğu belirlendi. Öte yandan Valilikten yapılan açıklamaya göre ise saldırganlardan E.E’nin 15 yaşında olduğu ve örgüte bu yılın mart ayında katıldığı belirtildi. A.B’nin 46, R.Ö’nün ise 22 yaşında olduğu bildirildi.