BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  POLİTİKA

Binali Yıldırım'dan Hollanda'ya gözdağı

Başbakan Binali Yıldırım, Holanda'da yaşanan rezaletle ilgili konuştu gereken verileceğini söyledi. Bu konuda ilk adımların da atıldığını belirten Yıldırım, Viyana Komisyonu'nun Türkiye raporunu ise zırvalık olarak niteledi.

Abone ol

Başbakan Binali Yıldırım, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerdeki seçimlerin var olan krizi tetiklediğini, Türkiye'nin yapılanlar karşısında altta kalmayacağını söyledi. Marjinal yapıların oylarını artırmaları merkez siyaseti de tehdit ettiğini belirten Yıldırım, Hollanda ile kriz sırasında yaptığı telefon görüşmesini de anlattı.

Binali Yıldırım, dün akşam Habertürk'te Veyis Ateş, Sevilay Yılman ve Muharrem Sarıkaya'nın sorularını cevapladı. Avrupa ile Türkiye arasında bugünlerde ciddi manada sıkıntıların yaşandığını söyleyen Yıldırım, bu

Eminim ki Avrupa'nın bu sessiz yığınları Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinden yana.

sürecin referandumla var olan gerginliğin daha da tırmandığını kaydetti. İşte Yıldırım'ın açıklamalarından bazı satır başları:

"Avrupa ülkeleri ile bugünlerde sıkıntı var ve bu bir sır değil. Özellikle halk oylaması kampanyası sürecinde bu biraz daha tırmandı. Aslında daha önce de vardı bu. Doğrusu Avrupa'da bazı ülkelerde seçimler var. Almanya'da var Hollanda'da var. Bu sürece bunların da olumsuz bir etkisi olduğunu düşünüyorum.

"TÜRKİYE ONLAR İÇİN BULUNMAZ BİR MALZEME"

Avrupa'da son yıllarda ırkçı söylemler ve aşırı sağ siyaset zemini kazanıyor. Bu da merkez siyaseti tehdit ediyor. Oluşan rekabet karşısında aşırı söylemleri de beraberinde getiriyor Avrupa'da. Türkiye onlar için bulunmaz bir malzeme. Bizim orada yaşayan 5 milyon üzerinde vatandaşımız var. Dolayısıyla buradaki her söylem Türkiye ile doğrudan ilişkilendiriliyor. 

"AVRUPA KENDİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ"

Duruşumuz çok net. Siz gelecek vizyonunuzu gözden geçirin. İngiltere'nin ayrılma karar ve orada yaşayanların artık Avrupa'da içe kapanma yoluna gittiğini görüyoruz. Avrupa'nın aklı selimi olan büyük bir kitle var. Bunların çok sesi çıkmıyor. Bir de marjinal partiler ve söylemler. Onlar bizi hedef alıyorlar. Eminim ki Avrupa'nın bu  sessiz yığınları Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesinden yana. Hiç şüphesiz gerilim bizim için kötü sonuçları olur; ancak onlara daha fazla olacaktır. Bunun bilinmesi gerekiyor.

HOLLANDA İLE YAŞANAN KRİZ

Dışişleri Bakanımıza izin verilmeyişi ve uçağının indirilmemesi zaten en büyük diplomasi yanlışıdır. Üstüne üstün aile bakanımıza bunların yapılması işi çığrından çıkarmıştır. Ortada bir fiili husus vardır ve aynı yöntemle cevap verilecektir. Bu konuda özür ve bu işe sebep olanların ortaya çıkarılarak hesabının sorulması. Vatandaşlarımıza yönelik şiddet mağdurlarının haklarının iade edilmesi. 

"TÜRKİYE ALTINDA KALMAZ"

Bunlar hemen alınabilecek şeylerdir. Diplomatik uçuşların engellenmesi ve büyükelçilerinin Türkiye'ye gelmemesi. Bizim amacımız ne Hollanda ile ne Almanya ile tamamen ilişkileri kesmek değildir. Bunu yapan biz olamayız. Bu yönde tavırları devam ederse Türkiye altında kalmaz. Karşılığını verir bunun da bilinmesi gerekiyor.

Bizim bulunduğumuz bölge bir anlamda Avrupa'nın güvenliği anlamına geliyor. Dolayısıyla biz bir düşüneceksek onların bin düşünmesi gerekiyor.

"KARŞILIKLI SESİMİZİ YÜKSELTTİK"

Kriz tırmanınca bir görüşmeyi istedik ve bu görüşme yapıldı. Bu tamamen orada yaşananların ilişkilere zarar vereceğinin aktarılmasıdır. Bu işler geçtikten sonra bir yemek yiyelim diye de denildi. Biz o teklife bir karşılık vermedik. Sanırım konuşma tonumuzdan öyle bir teklifte bulunma ihtiyacı hissedildi. Orada yaşanan olayın can sıkıntısıyla söylendi. Biz de sesimizi yükselttik onlar da yükseltti.

"O SÖZLERİM TEHDİT DEĞİL"

Burada tehdit ettiğim yok. Bir gerçeği ifade ediyorum. Türkiye'nin içerisinde bulunduğu durum ve üstlendiği rol ile bölgede yaşananları göz önüne aldığınızda Avrupa'nın ne tür bir tehditle karşılaşacaklarını düşünmelerini istiyorum.

Top onlarda açıkçası. Düzelteceklerse ilişkileri onların adım atması gerekiyor. Avrupa değerleri diye sakız gibi ağızlarından düşürmediklerini yere düşürüyorlar. Avrupa değerleri nerede? Ya seçimlerden önce ya da seçimlerden sonra Avrupa'nın bir tercihte bulunması gerekiyor.

"SİZE NE KARDEŞİM"

Venedik Komisyonu'nun kararı tamamen siyasi bir karardır. Hazırladıkları rapora baktığınızda HDP'nin ya da marjinal gruplar ne diyorsa yeni anayasayla ilgili onu koymuşlar. Bir sürü zırva! Yani Türkiye'nin yapacağı bir değişikliği kabul edecek olan merci millettir. Milletin kararı üzerinde kimsenin bir tasarrufu olamaz. Venedik Komisyonu aklı sıra Türkiye'deki referandum sürecini etkilemeye çalışıyor. Kusura bakmayın herkes haddini bilecek. Size ne kardeşim! Siz kendi seçiminizi yapın. Türkiye'nin seçimi bu.

"TERÖR UZANTILARI İYİ ÇALIŞIYOR"

PKK ve FETÖ'nün uzantıları ve iletişim ağları çok sıkı çalışıyorlar. Gerçeği kabul etmek gerekiyor. Hala bir hayli etkililer Avrupa'da! Türkiye ile olumlu bir tane haber yok. Türkiye'nin aleyhindeki haberlerin piyasası çok. Bakıyorsunuz İsveç'te bir gazete Türkçe başlık atıyorlar falan. Buna benzer çok örnekler var. Ne yaparlarsa yapsınlar bizim milletimiz basiretlidir ve neye karar vereceğini bilir. Bu millete dayatma sökmez!"

Yıldırım'dan diktatörlük iddialarına cevap!