BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,77
ALTIN 2.506,89
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Binali Yıldırım'dan Devlet Bahçeli'ye çok sert eyalet yanıtı

Başbakan Binali Yıldırım'dan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye eyalet sistemi yanıtı geldi. Yıldırım, sert bir üslupla 'Böyle bir madde varsa bugün istifa ederim' diyerek yanıt verdi.

Abone ol

ANKARA'da sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya gelen Başbakan Binali Yıldırım'ın gündeminde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün akşam fitilini ateşlediği 'eyalet sistesi' tartışması vardı.

Anayasa değişikliğinin temel amacının üniter devlet yapısını korumak olduğunu söyleyen Yıldırım, "Eğer bu anayasanın (anayasa değişikliğinin) herhangi bir yerinde eyalet varsa, eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa, ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de Başbakanlık görevini anında bırakacağım'' dedi.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''2003'ten bu tarafa sivil toplum örgütlerine üye sayısı 2 kattan fazla oldu. Dernek vakıflarda toplam 5 milyon üye varken bu üye sayısı bugün 11 milyona çıktı. Pazar günü kararımız ortaya çıkacak. Vatandaş sandığa gidecek ve bir karar verecek. Verilen karar ülkemiz için milletimiz için en iyi karar olacaktır. Biz bazıları gibi hayır verenleri denize dökmeyi vaad etmiyoruz hain ilan etmiyoruz. Türkiye bugünkü şartlar altında bundan sonra 1982 yılı darbe anayasası ile yoluna devam mı edecek yoksa ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşıyacak toplumla millet arasında yeni bir sözleşme mi yapacak?

REJİM DEĞİŞİKLİĞİ YOK

Getirdiğimiz değişiklik bir hükümet sistemi değişikliğidir rejim değişikliği değildir. Türkiye'nin rejim meselesi 1923'te bitmiştir cumhuriyet kurulmuştur Ankara başkenttir dili Türkçe'dir bayrağı ay-yıldızlı al bayraktır. Türkiye milleti ile ülkesi ile bölünmez bir bütündür. Türkiye eyalet sistemine geçecek diyorlar. Eyalet sistemi dediğiniz şey bir merkezi hükümet olur federal hükümet bir de hükümetçikler olur. Eyalet sistemi budur. Türkiye'nin cumhuriyetle beraber üniter devlet yapısı anayasanın ilk 3 maddesinde tanımlanmıştır yerini almıştır. Bunun üzerine tartışma yapmak bu ülkeye çok büyük haksızlıktır. Biz neyin mücadelesini veriyoruz?

PKK ile FETÖ ile verdiğimiz mücadele bayrak millet üniter devlet mücadelesidir. Bu gerçek ortadayken abuk sabuk bir takım yalanlarla dolanlarla milletin kafasını karıştırmak doğru mu? Bu anayasının herhangi bir yerinde eyalet varsa eyalet sistemine yol açacak bir madde varsa ben bugün hem parti genel başkanlığını hem de başbakanlık görevini anında bırakacağım. Böyle bir iftirada bulunmak şehitlerimizin ruhunu incitmektir. Bu iftirayı atanlar aynı şeyi yapabilecekler mi? Getirin şu anayasanın neresinde eyalet varsa gösterin ben görevi bırakacağım. Siz aynı şeyi yapacak mısınız? Yapılan bu anayasa değişikliğinin içinde yer almayan hususlarla eyalet gelecek gibi laflarla itibarsızlaştırmaya çalışanlar toplumdan gerekli desteği bulamayanların başvurduğu bir iftira dışında bir şey değildir.

Siyasi partilerin olduğu yerde seçime girdiği yerde patronun millet olduğu yerde tek adam olur mu? 5+5 iki dönem ancak görev yapılacak bir yerde diktatörlük olur mu tek adamlık olur mu? Tek adamın olduğu ülkelere bakın demokrasi seçim yok halkın iradesi yok belirli güçlerle diktatörler ayakta kalıyor sonunda da yaptıkları zulüm sebebiyle millet isyan ediyor alaşağı ediyor hatta hayatını da sona erdiriyorlar.''

''ASIL ŞU ANDA MECLİS İKTİDAR PARTİSİNİN BASKISI ALTINDADIR''

Asıl şu anda Meclis iktidar partisinin baskısı altındadır. Bu kalkıyor. İcra ile Meclis'i birbirinden ayırıyoruz. Güvenoyu yok güvenoyunu sandıkta millet veriyor. İşi sağlama alıyorsunuz sandıkta garantili hükümet sistemi kuruyorsunuz.

'ANAYASAYI DA BÖYLE OKUDUYSA VAY HALİMİZE''

(CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu) Az önce de diyor ki milletvekili sayısını 600'e çıkarıyorlar yazık değil mi bu memlekete 187 milyon fazladan para ödenecek. Biz bu adamı hesap uzmanı biliyorduk orada da çaktı. 50 milletvekilinin 5 senede alacağı para 45 milyon, çıkardı 187.5 milyona. Anayasayı da böyle okuduysa vay halimize. Vay haline bu milletin. Sen onu soracağına bir tane milletvekilin 1 yılllık 2 trilyon nasıl fatura yaptı önce onun hesabını sor.

'KILIÇDAROĞLU'NA DA YOL AÇTILAR''

Kılıçdaroğlu bu darbe kalkışması için 'Kontrollü darbeydi, tiyatroydu' diyor. Kontrollü bir darbe ise kontrol edeni de biliyor herhalde. O gece bu ülkenin Cumhurbaşkanı'na Başbakanı'na vatandaşına o alçaklar ateş açarken Kılıçdaroğlu'na da yol açtılar yol. Öyle konuşma sen darbenin karşısında dimdik duran bir millet var. Size kalsaydı bu memleketin halini hayal bile edemiyorum.''