BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,07
HABER /  GÜNCEL

'Bin Ladin operasyonunu açıklayın'

BM yargısız infaz raportörü, El Kaide liderinin tutuklanmak yerine öldürülmesinin gerekli olup olmadığına ilişkin belirsizliğin sürdüğünü açıkladı ve ABD'den operasyonun tüm ayrıntılarını ilan etmesini istedi.

Abone ol

Önde gelen bir BM yetkilisi, ABD'den, Usame bin Ladin'in öldürüldüğü geçen haftaki özel kuvvetler operasyonu hakkında tüm ayrıntıları açıklamasını isedi.

Birleşmiş Milletler'in yargısız infazlardan sorumlu özel raportörü Christof Heyns, bin Ladin'in tutuklanmak yerine öldürülmesinin gerekli olup olmadığı konusunda belirsizliğin sürdüğünü belirtti.

Önde gelen Amerikalı bir kongre üyesi Peter King ise bin Ladin'in öldürüldüğü operasyonun bütünüyle meşru olduğunu savundu.

Bu arada Beyaz Saray, Pakistan'a Usame bin Ladin'in nasıl gizlice Abbutabad kentinde kaldığını ve bin Ladin'in güvenliğini sağlayan ağı soruşturması çağrısında bulundu.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, İslamabad hükümetinin, herhangi bir çalışanının, El Kaide liderinin bulunduğu yeri bilip bilmediğini soruşturması gerektiğini ifade etti.

Donilon ayrıca ABD'nin bin Ladin'in Pakistan'ın gözetimindeki, dul kalan üç eşiyle de görüşmek istediğini kaydetti.

Pakistan, bin Ladin'in Abbutabad'da olduğunu bilmediğini söylüyor.

Usame bin Ladin, geçen hafta Amerikan özel güçlerinin baskınında öldürülmüştü.

Donilon, İslamabad'ın El Kaide liderinin nasıl olup da altı yıl boyunca başkente ve askeri bir akademiye bu kadar kısa mesafede yaşadığını belirlemesi gerektiğini savundu.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri, Usame bin Ladin'in El Kaide'den kopmuş bir figür olmadığını, öldürüldüğü güne dek aktif rol aldığını savundu.

Amerikalı yetkililer, öldürülmesinden önce bin Ladin'in devamlı kaçmakta olan, kukla bir lider olduğunu iddia etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca bin Ladin'in evine yönelik baskında ele geçirilen beş video kaydı, sessiz olarak yayımladı.

Kayıtlardan biri bin Ladin'i Amerikan halkına bir mesaj verirken gösteriyor.

Diğerinde ise bin Ladin, televizyonda kendisi hakkındaki haberleri izliyor.

Bazı Pakistanlılar ise bin Ladin'in öldüğüne hala ikna olmadıklarını, video kaydın gerçek olmadığını düşündüklerini belirtiyor.