BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  EKONOMİ

BİM kimin? Sahibi Mustafa Latif Topbaş kimdir damadı bakın kim?

BİM marketlerinin sahibi Mustafa Latif Topbaş genellikle eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile karıştırılır ancak aslında bir akrabalıkları bulunmaz.

Abone ol

BİM market zincirinin sahibi olan Mustafa Latif Topbaş Türkiye'nin en zengin isimlerinden biri. Kişisel serveti 1.3 milyar dolar civarında olan Mustafa Latif Topbaş Forbes zenginler listesine göre dünyanın en zengin 1940’ıncı adamı. BİM ile hatırı sayılır bir servet edine Topbaş, Türkiye’nin de en zengin 27. ismi.

Mustafa Latif Topbaş'ın kızı Ülker'in gelini : 1944 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mustafa Latif Topbaş evli ve 4 çocuk sahibi.  Mustafa Latif Topbaş’ın kızı Fatma Topbaş, Sabri Ülker’in torunu Ali Ülker ile evlidir. Mustafa Latif Topbaş’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile hiçbir akrabalık ilişkisi yoktur.

Mustafa Latif Topbaş'ın damadı Ali Ülker, şu anda Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. 

BİM'in kuruluşu ve Cüneyd Zapsu ile ortaklığı : Cüneyt Zapsu ve kardeşi Aziz Zapsu 1994 yıllarında BİM'i kurarken Mustafa Latif Topbaş da kurucu ortaklardan biriydi. Zapsu ailesi 2003 yılında BİM hisselerini satıp ortaklıktan çıktı. BİM'de ilk başta İdare Meclisi Başkan Vekili olarak görev yapan Topbaş, 2005 yılından itibaren İdare Meclis Başkanlığı, 2010 yılından itibaren ise İcra Kurulu Başkanlığı görevlerini üstlendi. BİM 2005’te 496 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı.

Topbaş'ın Ülker ile ortaklığı : Mustafa Latif Topbaş kızını Ülker ailesine gelin verdikten sonra iş ortaklığına da adım attı. 1996 yılında, Mustafa Topbaş, Ülker ailesi ile ortak Ak Gıda‘yı kurdu. 

BİM ne demek? : BİM'in anlamı Birleşik Marketler A.Ş’dir ve BİM kısaca bu açılımın kısaltılmış ifadesidir. 1994 yılında 21 mağaza ile işe başlayan BİM, 2013 yılında 2009 mağaza sayısına ulaştı.

Bim’in marketler zincirinin ortaklık yapısı ve yönetim kurulu:
Mustafa Latif Topbaş :  %14,78
Ahmet Afif Topbaş : % 9,39
Abdulrahman El Khereiji : % 2,50
Firdevs Çizmeci : % 1,15
Fatma Fitnat Topbaş : % 1,00
Ahmed Hamdi Topbaş : % 0,53
Ahmet Hamdi Topbaş : % 0,17
Ömer Hulusi Topbaş : % 0,12
İbrahim Halit Çizmeci : % 0,00
Diğer (Halka Açık) : % 70,36

BİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Latif TOPBAŞ
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmud Pyirali Kassamali MERALI
Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Hulusi TOPBAŞ
Yönetim Kurulu Üyesi Jozef Wilhelmus Johannes SIMONS
Yönetim Kurulu Üyesi (Bağımsız Üye) Mustafa BÜYÜKABACI
Yönetim Kurulu Üyesi (Bağımsız Üye) Talat İÇÖZ