BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,05
ALTIN 2.324,21
HABER /  GÜNCEL

Bilim kurgu filmleri gerçek oldu!

Bilim insanları yapay DNA geliştirmeyi başardı. Buluşun tıptan enerjiye, savaş sistemlerinden üretime kadar geniş bir alanda çığır açması bekleniyor!

Abone ol

Bilim kurgu filmleri gerçek oldu. Amerikalı Craig Venter başkanlığındaki bilim ekibi, genetik deneylerde çığır açarak bir buluşa imza attı ve 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda ‘yapay canlı’ üretti.

Venter’in çalışmasıyla, yapay DNA canlı hücrelerine konulunca, canlılar bu DNA’daki kodlara göre yaşamaya ve hareket etmeye başladı. Bu tarihi buluşla, dünyada savaş sistemlerinden çalışma ve üretim biçimlerine kadar tarihin akışını değiştirebilecek gelişmeler yaşanabileceği belirtildi. Ancak bu gelişme çevreler tarafından bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Buluşla birlikte ‘yapay insan’ üretileceği ve dünyanın dengesinin bozulacağı, insanın ‘Tanrı rolüne soyunacağı’ iddiasıyla ‘etik’ tartışması da başladı.

SORUMLU DAVRANIYORLAR

Çalışmayı annesi bilgisayar olan hücreler olarak nitelendiren Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kuyaş Buğra, yapay insan üretimden, yaratıkların oluşturulmasına kadar pek çok gelişme yaşanabileceğini ancak bilimadamlarının etik dışı işlere girişmeyeceğini söyledi.

DEĞİŞİK YARATIKLAR TÜRETİLEBİLİR

Prof. Buğra, petrolün, doğalgazın yerine geçecek yeni yakıt türlerinin de üretilebileceğinin altını çizdi. İsternirse yapay insanın, yaratıkların oluşturulabileceğini kaydeden Prof. Buğra “Bilim adamları bu konularda çok sorumlu. İnsanlığı etkileyecek hiçbir olumsuz çalışmaya imza atmadı. Ben bundan sonra da bu denetim mekanizmasının başarılı bir şekilde işleyeceğine inanıyorum” dedi.