BIST 9.668
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.493,32
GÜNCEL

Bidonlara binerek nehri geçmeye çalışıyorlar

Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçan 7 yaşındaki Arakanlı Müslüman Yosar Hüseyin, henüz bebek olan kardeşini sırtında taşıyarak çamurlu yollardan geçip yalın ayak Myanmar'dan Bangladeş'e geçti.

Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e zorlu ve çileli yolculuğu sürüyor. Associated Press'in (AP) haberine göre, 7 yaşındaki Arakanlı Müslüman Yosar Hüseyin, henüz bebek olan kardeşini sırtında taşıyarak çamurlu yollardan geçip yalın ayak Myanmar'dan Bangladeş'e geçti.

Son iki haftada babasını, evini ve ülkesini kaybeden Yosar Hüseyin, sırtında taşıdığı kardeşinin giderek ağırlaştığını, taşırken çok zorlandığını söyledi.

Yosar'ın annesi Firuz Begüm, iki hafta önce askerlerin Rathidaung kentindeki evlerini gün doğmadan bastığını, kaçmaya çalışan kocasını vurarak öldürdüğünü belirtti.

Begüm, Myanmar- Bangladeş sınırındaki Naf Nehri'ne ulaşana kadar ailesiyle 6 gün boyunca yürüdüklerini, yolda ne bulurlarsa onu yediklerini, çok az dinlendiklerini anlattı.

Aile, oldukça zorlu geçen yolculuğun ardından 2 Ekim'de Bangladeş'teki bir akrabalarının evine ulaştıklarını söyledi.

Bazı Arakanlı Müslümanlar Bangladeş'e ulaşmak için girdikleri nehirde boğuldu

Öte yandan AA muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Myanmar hükümeti, son günlerde Arakanlı Müslümanları Bangladeş'e geçirecek teknelerin Naf Nehri'nin Myanmar kıyısına yanaşmasına izin vermiyor.

Ordu ve fanatik Budistler, ormanlık alanlarda saklanarak Bangladeş'e ulaşmaya çalışan Arakanlı Müslümanlara ateş ediyor.

Yerel kaynaklar, bazı Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e ulaşmak için nehre girdiğini ve boğularak hayatını kaybettiğini aktardı.

"Bu videoyu izleyenlere bize yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz"

Bugün çekilen ve sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde de Arakanlı Müslümanların çaresizce ellerindeki bidonların üzerine binerek Bangladeş'e geçmeye çalıştığı görülüyor.

Görüntüleri kaydeden kişi, Naf Nehri'ni geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanların, her yandan Myanmar ordusu tarafından çevrelerinin sarıldığına işaret ederek, şunları anlattı:

"Bu insanlar, şimdi bir şekilde Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor. Nehri geçebilirlerse açlıktan ölen, hasta olan Arakanlı Müslümanların sınırı geçmesi için Bangladeş'ten Myanmar tarafına tekne göndermelerini isteyecekler. Tekne gelmezse Arakanlı Müslümanların suya atlamaktan başka şansı kalmayacak. Bu videoyu izleyenlere bize yardım etmeleri çağrısında bulunuyoruz."

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.

Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslümanın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı.

Sitene Ekle
Etiketler