BIST 9.465
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.488,52
HABER /  GÜNCEL

Biden Erdoğan'dan 'özür diledi'

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak 'özür dilediği' bildirildi. Biden bir konuşmasında Erdoğan'ın kendisine 'Haklıymışsın, sınırdan çok fazla adamın geçmesine izin verdik' dediğini söylemişti.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür dilediğini açıkladı.

Erdoğan ve Biden'ın, görüşme sırasında, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ve benzeri örgütlere karşı Türkiye ve ABD'nin birlikte mücadele vermeye ve yakın temasta olmaya devam etmeleri gerektiğini de vurguladıkları öğrenildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Biden, Harvard üniversitesinde yaptığı bir konuşmada Erdoğan'ın kendisine "Haklıymışsınız, çok fazla kişiye sınırı açtık" dediğini söylemişti.

Biden, konuşmasında Türkiye ve diğer Sünni müttefiklerin Suriye lideri Beşar Esad'ı devirmeye çalışırken, muhaliflere çok fazla para ve silah aktardığını söylüyor.

ABD Başkan Yardımcısı, sözlerine şöyle devam ediyor:

"Tüm bu yardımlar nereye gitti? Şimdi herkes ne olduğunu idrak etti. IŞİD, Irak'tan atılan El Kaide'ydi. Ama Suriye'de kendine alan buldu ve yeniden güçlendi. Biz, müttefiklerimizi yardımları kesmesi konusunda ikna edemedik."

"Bu sefer Amerika Sünni bir örgüte saldıramaz. Bu yüzden bir Sünni koalisyonu var. Onlar bunu yapmalı."

'Tezkereden haberim vardı'

"Erdoğan eski dostumdur. Bana bir görüşmemizde 'Haklıymışsın, çok fazla insanın sınırdan geçmesine izin vermişiz' dedi. Şimdi Türkiye sınırı kapatmaya çalışıyor."

Biden ayrıca meclise sunulacak tezkereden de haberdar olduğunu şu sözlerle ifade etti:

"Erdoğan, bunu yapacağını bana söylemişti ama yeterli oy oluncaya kadar bahsetmememi istemişti. IŞİD’e karşı Türk kara gücüne izin vermek, Türk havasahasının NATO ve diğer müttefikler tarafından kullanılabilmesi, Türk hava sahasının bizim insansız hava araçlarına açılabilmesi için Türk Parlamentosu’nda oylama yaptılar."

Biden'ın sözlerine Sultanahmet camisinde kıldığı bayram namazının ardından yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bakın bu konuda eğer Biden bu tür ifadeler kullandıysa benim için tarih olur. Sayın Biden eğer Harvard’ta böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Öyle ufak tefek çevresinden dolaşarak yapılacak açıklamalar bizim kabulümüz değildir" demişti.

Biden'ın iddialarını reddeden Erdoğan, "Yabancı savaşçılar asla bizim ülkemizden Suriye’ye girmemiştir. Turist pasaportuyla bizim ülkemizden Suriye’ye geçer ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez" şeklinde konuşmuştu.

Konuyla ilgili Hürriyet gazetesine açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısının sözcüsü, aslında Biden'ın Suriye'deki belirsizliğe vurgu yapmaya çalıştığını söylemiş ve Biden'ın "Erdoğan'a hayran olduğunu" ifade etmişti.