BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,07
ALTIN 2.307,42
HABER /  SAĞLIK

Bıçak Parası bundan böyle yasal!

Üniversite hastanelerindeki ayakta tedavi ve ameliyatlara muayene katkı payının dışında bir de ‘ilave ücret’ getirildi. Pek çok ameliyattan asgari ücretin iki katı ‘girişimsel işlem’ ücreti alınabilecek.

Abone ol

Üniversite hastanelerine, özel hastanelerde olduğu gibi “ilave ücret” geldi. Düzenleme ile daha önce üniversitelerde ödenen muayene katkı payının dışında bir de “ilave ücret” getiriliyor.

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberine göre Üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Mevzuatta yapılan değişiklikle, üniversite hastanelerinde icra edilen pek çok ameliyattan da asgari ücretin iki katı kadar, “girişimsel işlem” ücreti alınabilecek. Böylece, hükümetin sorun olarak gösterdiği “bıçak parası” uygulaması kurumsal bir nitelik kazanmış olacak.

Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) 1 Ağustos’taki değişiklikte, “İlave ücret alınması uygulamasında, yükseköğretim kurumlarına ait sağlık hizmeti sunucularında (vakıf üniversiteleri hariç) öğretim üyeleri tarafından mesai saatleri dışında bizzat verilen sağlık hizmetleri için poliklinik muayenelerinde bir katını, diğer hizmetlerde yüzde 50’sini geçmemek üzere, kuruma fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alınabilir. Ancak alınacak ilave ücret bir defada asgari ücretin iki katını geçemez” hükmüne yer verildi.

ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATI

fft16_mf3551636.jpegYapılan düzenleme ile üniversitelerde muayeneye özel hastane gibi “ilave ücret” yolu açıldı. Üniversite hastanesinde, öğretim üyesine ayakta poliklinik muayenesi olmak isteyen vatandaş cebinden yaklaşık 51 TL ödeme yapacak. Poliklinik muayene ücreti için ödenen bu ilave ücretin ise sadece yaklaşık 21 TL’si öğretim üyesine gidecek. Geri kalanı ise üniversitelere kaynak olarak aktarılacak.

Üniversite hastanelerinde yapılan, “girişimsel işlemlerde” de vatandaşların cebinden ilave ücret çıkacak. Ameliyat gibi işlemleri içine alan, “girişimsel işlemler” tarifesi ile sosyal güvenlik kurumuna fatura edilen paket fiyatın yüzde 50’sini geçmeyen bir miktar, yani bir defada asgari ücretin iki katı (brüt yaklaşık 1806 TL ilave ücret) vatandaşın cebinde çıkacak.

BAZI AMELİYATLAR MUAF

fft16_mf3551637.jpegDüzenleme ile tıptaki tepki çeken uygulamalardan “bıçak parası” resmi tarifeye bağlanırken, bazı önemli ameliyatlar bu uygulamadan muaf tutulacak. Organ nakillerinde, kardiovasküler cerrahi işlemlerinde ve acil işlemlerde ilave ücret alınmayacak.

Düzenlemeler ile üniversite yönetimlerinin ilave ücret almasına olanak sağlanırken, yürürlükteki “döner sermaye işletmesinden verilen hizmetler dolayısıyla öğretim elemanları adına her ne nam altında olursa olsun ayrıca ücret talep edilemez” düzenlemesi ile hocaların kendi adına para almasının ise önüne geçiliyor.