BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,71
ALTIN 2.489,17
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Beyoğlu'nda milli güreşçiye vefa

Beyoğlu Belediyesi, Türkiye’ye olimpiyat şampiyonluğu kazandıran milli güreşçi Mehmet Oktav’ı ölümünün 14.yılında özel bir programla andı.

Abone ol

Beyoğlu Belediyesi, güreş hayatına Kasımpaşa Spor Kulübü'nde başlayan, aynı forma altında 13 kez milli olan ve 1948 Londra Olimpiyatları'nda Türkiye'ye altın madalya kazandıran efsane güreşçisi Mehmet Oktav'ı ölümünün 14.yılında özel bir programla andı.

Oktav için düzenlenen anma programı efsane güreşçinin doğduğu, yaşadığı ve hayata gözlerini yumduğu Kasımpaşa semtinde gerçekleşti. Milli güreşçi için düzenlenen program saat 12.00'de Kasımpaşa Spor Kulübü'nde başladı. Burada, Kasımpaşa Spor Kulübü'nde güreş tutan efsane güreşçiler anıldı. Türkiye’ye altın madalyalar kazandıran sporcuları yetiştiren Kasımpaşa Spor Kulübü'ndeki program bir saat sürdü. Ardından, bir dönem Kasımpaşa Spor Kulübü sporcularının çalışma binası olarak kullanılan, günümüzde Beyoğlulu çocuklara hizmet veren Beyoğlu Belediyesi Turabibaba Kütüphanesi'ne gidildi.

MİLLİ GÜREŞÇİ YOĞUN BİR KATILIMLA ANILDI

1927’de Kasımpaşa Spor Kulübü sporcuların dünya şampiyonu olmasının ardından, Atatürk’ün talimatıyla gençliğe hitabenin ilk okunduğu yerlerden biri olan kütüphane binasındaki program saat 14.00'te başladı. "Olimpiyat Şampiyonu Mehmet Oktav'ı Anma Programı"na katılım oldukça yüksekti. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın katıldığı programın moderatörlüğünü eski milli güreşçi Haydar Zafer’in oğlu Cezmi Zafer yaptı.

Oktav’ın kendisi gibi güreşçi olan ve 1972 yılı Dünya Şampiyonası’nda Türkiye’ye altın madalya kazandıran oğlu Atilla Oktav'ın yanı sıra Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Önder Yahşi, eski milli güreşçilerimizden 1960 Roma Olimpiyat Şampiyonu Müzahir Sille ile Akdeniz ve Balkan Şampiyonu Necdet Uçar, Kasımpaşa Spor Kulübü eski futbolcularından Özkan Şendir ile çok sayıda Kasımpaşalı eski güreşçi katıldı. Kasımpaşalı gençler de Kasımpaşa'nın spor tarihine adını altın harflerle yazdıran Mehmet Oktav programına yoğun ilgi gösterdi.

DEĞERLERİMİZİ GENÇLERE ANLATALIM

Kütüphanedeki anma programı Mehmet Oktav'ı anlatan kısa bir tanıtım filmi ile başladı. Oktav'la aynı dönemde güreş tutan arkadaşları efsane güreşçiyi izlerken gözyaşlarını tutamadı. Ardından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan bir konuşma yaptı. Demircan konuşmasına, Kasımpaşa'nın değerleriyle bir arada olmaktan onur duyduğunu belirterek başladı. Demircan, ”Ben de bu semtte büyüdüm ve bununla da hep gurur duydum. Kasımpaşa’nın siyaset, kültür, sanat, spor ve her alandaki değerlerini gençlerimize tanıtmak istiyoruz. Kasımpaşa denildiğinde değerlerini hatırlamalı ve bu değerlerimizi çocuklarımıza ve gençlerimize anlatmalıyız. Bunun için siz büyüklerimizden de destek istiyorum" dedi.


ESKİ GÜREŞÇİLER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Oktav’ı anma programına konuşmacı olarak katılan oğlu Atilla Oktav, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak, Türkiye Güreş Federasyonu Genel Sekreteri Önder Yahşi, eski milli güreşçilerimizden Müzahir Sille, Yaşar Yılmaz, gazeteci Ali Gümüş, Akdeniz ve Balkan Şampiyonu Necdet Uçar efsane güreşçi ile yaşadıkları anıları salonu dolduran davetlilerle paylaştı. Balkan Şampiyonu Necdet Uçar, Oktav'dan bahsederken, gözyaşlarına hakim olamayarak şunları söyledi: “Mehmet hoca bize yalnız hocalık değil babalık da yaptı. Her sıkıntımızla ilgilenirdi. Kendisinden yalnız güreş tutmayı değil, kişilikli olmayı da öğrendik."

Kasımpaşa Güreş Kulübü'nün Türk güreşinin mihenk taşlarından biri olduğunu söyleyen Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak, "Mehmet Oktav Türk güreşine yalnız madalyalar kazandırmadı, yıldız güreşçilerde yetiştirdi” dedi. Oktav'ın kendisi gibi güreşçi olan oğlu Atilla Oktav'da konuşmasında, babasının çok disiplinli bir antrenör olduğunu belirterek, "Oğlu olduğum halde bana asla ayırım yapmazdı. Antremanlarda başarılı olmadığım zaman beni cezalandırırdı" dedi.