BIST 9.548
DOLAR 32,53
EURO 34,67
ALTIN 2.491,71
HABER /  DÜNYA

Beyaz Saray'dan Karzai'ye veto

ABD Dışişleri Bakanlığı, Galbraith'ın Afganistan Devlet BAşkanı Hamid Karzai ile ilgili sözlerini "skandal" olarak niteledi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, BM'nin eski yetkilisi Peter Galbraith'ın Afganistan Devlet BAşkanı Hamid Karzai ile ilgili sözlerini "skandal" olarak niteledi. Beyaz Saray, son günlerde yabancıları hedef alan sert açıklamalarda bulunan Karzai'nin ABD ziyaretinin iptal edilebileceğini bildirdi.

Galbraith'in, Karzai'nin "uyuşturucu kullanıyor olabileceğini" ima etmesinin ardından açıklamada bulunan Bakanlık Sözcüsü Philip Crowley, "Bu yorumlar skandal" ifadesini kullandı.

Amerikan televizyon kanalı MSNBC'ye konuşan Peter Galbraith, Karzai hakkında "Çok sert eleştiriler yapmaya yatkın, çok heyecanlı, sinirli olabiliyor. Aslında Başkanlık Sarayına yakın kişiler, onun Afganistan'ın en kar getiren ihracat ürünlerinden birinden zevk aldığını söylüyor" demişti.

Afganistan, dünyanın bir numaralı afyon üreticisi ve ihracatçısı konumunda bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığının bu açıklamasına rağmen, Beyaz Saray, son günlerde yabancıları hedef alan sert açıklamalarda bulunan Karzai'nin ABD ziyaretinin iptal edilebileceğini bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen ay Afganistan'a beklenmedik ziyareti sırasında kararlaştırılan Karzai ile Obama buluşmasıyla ilgili olarak bugüne kadar "ziyaretin şimdilik öngörüldüğünü" tekrarlıyordu.

Ancak Gibbs, bugünkü açıklamasında, "Elbette Başkanın bu tespitlerde bulunmaya devam edip etmeyeceğine bakacağız" dedi ve aslında bu ziyaretin yapıcı olup olmadığını değerlendireceklerini de kaydetti.

Son dönemde Karzai ile Washington yönetimi arasında bir güven bunalımı yaşanıyor.

Karzai, 2009 Ağustosunda yapılan devlet başkanlığı seçimindeki yaygın hilelerden Batının sorumlu olduğunu söylemiş, ABD'yi de Afganistan'ın iç işlerine müdahale ile suçlamıştı.