BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Beyaz Saray'dan Erdoğan açıklaması!

Erdoğan ile Başkan Obama arasında bu hafta Washington'da resmi olmayan bir görüşmenin yapılmasının beklendiği açıklandı.

Abone ol

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başkan Barack Obama arasında gayri resmi bir görüşme yapılmasının beklendiğini açıkladı.

Daha önce, Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmak için Washington'a giden Erdoğan'ın Obama'yla görüşmeyeceği belirtiliyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü, Josh Earnest, "Ziyaret sırasında, Başkan'ın bir aşamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'la en azından gayri resmi bir görüşme yapma fırsatı bulacağını umuyorum" dedi.

Earnest, görüşmenin "resmi" olmamasının Erdoğan'ın "önemsenmemesi" olarak görülmemesi gerektiğini belirterek Perşembe günü başlayacak iki günlük zirveye 50'den fazla liderin katılacağını söyledi.

Sözcü, Erdoğan'ın Başkan Yardımcısı Joe Biden'le resmi görüşme yapacağını kaydetti.

Wall Street Journal gazetesi, Obama'nın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile baş başa görüşmeyi kabul etmediğini ve Türk lideri Washington'da soğuk bir karşılamanın beklediğini yazmıştı.

Haberde, şu ifadelere yer verilmişti:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Washington'a 2013'teki son seyahatinde Başkan Barack Obama kendisini ayrılıkçı Kürtlerle barış görüşmelerini başlattığı ve ülkesini yeni bir ekonomik refah dönemine soktuğu için övmüştü.

Erdoğan bu haftaki Nükleer Güvenlik Zirvesi için kente dönerken çok farklı bir karşılama beklemeli.

Obama, Erdoğan'ın Maryland'deki Türkiye'nin finansmanıyla inşa edilen camiinin açılışına katılma ricasını kabul etmedi. ABD yetkilileri, Başkan'ın Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı mücadelede hayati müttefiği Türk mevkidaşıyla baş başa görüşme planının olmadığını aktardılar."

"Türk yetkililer görüşme için aylarca çalıştı"

Gazeteye konuşan ABD yetkilileri iki liderin Türkiye'de Kasım ayındaki G-20 zirvesinde buluştuklarını ve Şubat ayında telefonda görüştüklerini söyledi.

Bu yetkililer "Başkan pek az dünya lideriyle bu sıklıkla konuşuyor. Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde yoğun bir ikili görüşme programı var. Erdoğan dışlanıyor değil" dedi.

Zirvede Obama yalnızca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ikili görüşme yapacak.

Wall Street Journal, Türk yetkililerin Erdoğan'ın Washington'da Obama ile görüşmesi için aylar boyunca çalıştığını da aktardı.

Obama'nın Erdoğan'ı yakın müttefikleri arasında gördüğünü ve iki liderin düzenli olarak konuştuğunu yazan gazete, Erdoğan'ın 2013'te Washington'a yaptığı son ziyaretten bu yana iki ülke arasında gerilim yaratan gelişmeler yaşandığını belirtti ve Gezi protestolarına sert polis müdahalesi ve hükümetin muhalifleri susturma girişimlerini bu gelişmeler arasında saydı.

Haberde ayrıca "Aralık 2013'te Türk polisi Erdoğan'ın kapısına dayanma riski taşıyan siyasi yolsuzluk soruşturmasında onlarca kişiyi tutukladı" deniyor.

Gazetede, "ABD yetkilileri, Türk liderlere ayrılıkçı Kürtlere yönelik geçen yaz yeniden başlayan operasyonlar konusunda endişelerini özel olarak ilettiler. Obama yönetimi, Türkiye'nin PKK'ya karşı mücadelesini desteklerken, yetkililer Kürt militanlara karşı tank ve askerlerin kullanılmasından endişe duyuyor.