BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,82
ALTIN 2.476,28
HABER /  DÜNYA

Beyaz Saray önünde Gezi Parkı eylemi

Washington’da, yaşayan Türk vatandaşlar, Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Park’ta toplanarak İstanbul Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye’de...

Abone ol

Washington’da, yaşayan Türk vatandaşlar, Beyaz Saray’ın önündeki Lafayette Park’ta toplanarak İstanbul Gezi Parkı’nda başlayan ve Türkiye’de birçok şehre yayılan protestolara destek verdi.
Cuma günü gösteri planlamasına başladıklarını söyleyen aktivist Yurter Özcan; "Sosyal medya sayesinde sesimizi çok çabuk duyurabildik. Çok farklı eyaletlerden insanlar geldi bize destek vermek için" dedi.
Son dört gündür Türkiye’de ciddi bir halk tepki olduğuna dikkat çeken Özcan gösterilerin sadece İstanbul’da değil diğer Şehirlerde de olduğunu hatırlatarak; "Avrupa’da ve Amerika’da yasayan Türkler olarak biz de sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Taksim Gezi Parkı ile sembolleşen bu tepkiye biz de elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz". Türkiye’deki göstericiler kadar büyük riskler altında bazı şeyleri organize etmediklerine değinen Yurter Özcan "Mutlaka bilsinler ki kalbimiz onlarla. Her zaman mümkün olduğunca onlara destek vereceğiz" diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri’nden bir beklentisi olup olmadığı konusunda ise Özcan "Amerika’da biliyorsunuz kişisel özgürlükler, basın özgürlüğü, demokrasi, güçler ayrılığı bunlar çok önemli konular. Türk demokrasisinin gelişmesi için Türkiye Cumhuriyeti’nin daha yükselebilmesi için bu şeylere daha fazla destek versin, daha fazla dikkat etsin. Yani Amerika konusunda seçici olmasın." ifadelerini kullandı.
Gezi Parkı’nda eylemlere destek için Beyaz Saray’ın önüne gelen Sennur Fahrali ise, gözyaşlarını tutamadı. Fahrali ; “ "Gururla geldik. Çocuklarımız İstanbul’da maalesef çok kötü durumda. Onlar orada bu kadar savaşırken biz nasıl evimizde oturabiliriz? Bütün gece tweet attım, facebook’a update’ler koydum herkesin haberi olsun diye. Ama insan yine de buraya gelip böyle göstermek istiyor. Biz Türk’üz orada doğduk büyüdük. Bizim vatanimizi mahvettiler. Bu gençler aşığım hepsine. O kadar güzel organizeler ki. Bugün hatta facebook’a onu koydum. Kimsenin dükkanı yağmalanmıyor, kimse küfür etmiyor, kimse kimseye kotu birşey yapmıyor. Bunlar çok uygar çocuklar ve böyle zalim bir devlette yaşamamaları gerekir. Onlar hürriyete yolu açtı bizim takip etmemiz onlara destek olmamız lazım" diye konuştu.
On beş senedir Washington’da yasayan Kayhan Yilmaz ise "Türk halkının gerçekten bir tepki gösterdiğinden artik yüzde yüz eminim ve biz de burada onlara destek vermeye çalışıyoruz elimizden geldiği kadar." dedi.
Yilmaz, bazı olayların birikimi ile Türk halkının bu noktaya geldiğini düşündüğünü belirterek; " Protestoların sadece İstanbul’da değil , İzmir, Eskişehir ve birçok şehirde yapılıyor.Gösterilerin devam etmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.Umarım olaylar sona erer , eylemler barışçıl tepkiler verilir.” Şeklinde konuştu.
"Bir ağaç gibi tek ve hur, bir orman gibi omuz omuza" pankartını iki bucuk ve beş yaşındaki çocuklarının yaptığı söyleyen Senay Ağca da gösteriye katılanlar arasındaydı. Pankartı tutan Berke Sezen ise "Atatürk’ü seviyorum" dedi ve Türkiye’deki çocuklara "Ayağa kalkın ve geri çekilmeyin" mesajını verdi.
Beyaz Saray’ın önündeki gösteriye New York, New Jersey, Kuzey Carolina, Maryland, Virginia, West Virginia ve Pensilvanya gibi birçok eyaletten katılımcı geldi. Amerikan Park Polisi’nin verilerine gore, 700’e yakin kişi katildi. Pankartlarda ise, "Obama Türkiye ile bağlantıları kes, "Washington’lu Ayyaşlar" yazıları yer aldı.
(İHA)