BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.307,34
HABER /  DÜNYA

Beyaz Saray: ABD askerleri Suriye'den çekilmeye başladı

Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Suriye'deki askeri birliklerle ilgili yaptığı açıklamada, "DEAŞ'la mücadelede yeni sayfaya geçilirken ABD askerleri ülkeye dönmeye başladı." dedi.

Abone ol

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD askerlerinin Suriye'den çekilmeye başladığı duyuruldu. Açıklamada, "DEAŞ’la mücadelenin yeni evresine geçiş yaparken, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık" ifadeleri kullanıldı.

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, tüm Dışişleri Bakanlığı personelinin 24 saat içerisinde Suriye'den tahliye edileceğini söyledi. ABD'li yetkili, askeri güçlerin DEAŞ'a yönelik son operasyonun son aşamasının tamamlanmasıyla birlikte tamamen çekilmeye başlayacağını söyledi. Tüm askerlerin Suriye'den çekilmesinin 60 ile 100 gün arasında süreceği bildirildi.

ABD'NİN SURİYE'DEKİ VARLIĞI

ABD halihazırda Suriye'nin kuzeyinde, terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki alanda 15 askeri üsse sahip. Deyrizor ve Haseke'de üç üssün inşası ise sürüyor. Ülkede şu anda 2000 kadar Amerikan askeri bulunuyor.

Suriye'den ABD askerlerinin çekilmesi Donald Trump'ın 2016 yılında girdiği başkanlık seçimlerinde verdiği vaatlerden biriydi. Trump, Nisan ayında da Suriye'den çekilme niyetini yinelemiş ve Pentagon'a hazırlıkların tamamlanması için 6 ay süre vermişti.

Beyaz Saray'ın çekilme kararını açıklamasının ardından bir açıklamada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan geldi. Pentagon, ABD birliklerinin Suriye'den dönüşünün başladığını ancak "yerel ortaklarla" çalışmaya devam edeceklerini açıkladı.

"SURİYE'DE DEAŞ'I YENİLGİYE UĞRATTIK"

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Suriye'de DEAŞ'ı yenilgiye uğrattık, Trump başkanlığı sırasında orada olmak için tek nedenim buydu." ifadelerini kullandı.