BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,91
ALTIN 2.508,13
HABER /  EKONOMİ

Beyaz Et Kongresi'nde önemli uyarı

BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, asılsız açıklamalardan dert yandı, sektörün baltalandığını söyledi.

Abone ol
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, kanatlı hayvan sektörü ile ilgili gerçeği yansıtmayan açıklamaların hem sektöre hem de ülke ekonomisine zarar verdiğini söyledi. 
 
BESD-BİR Başkanı Koca, BESD-BİR tarafından Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen 3. Uluslararası Beyaz Et Kongresi'nin açılışının ardından gerçekleştirilen ilk oturumunda yaptığı konuşmada, sektörün geldiği noktayı anlattı. 
 
 Sait Koca, sektörün sadece Türkiye'de değil, dünyada da büyüdüğünün altını çizdi. Türkiye'de kanatlı sektörünün geçen yıl yüzde 8,8 büyüme kaydettiğini söyleyen Koca, 2000 yılında 662 bin ton olan Türkiye piliç eti üretiminin 2014 sonunda 1 milyon 942 bin tona ulaştığını belirtti.
 
Dünyada hızla artan nüfusun dengeli beslenmesi ve hayvansal protein ihtiyacının karşılanması için bu artışın ileriki yıllarda da devam edeceğini bildiren Koca, dünyada 2000 yılında 58,5 milyon ton olan tavuk eti üretiminin  2014 yılında yüzde 62 artışla 95,3 milyon tona ulaştığını açıkladı.
 
Sektörün geçen yılki cirosunun 5 milyar dolar olduğunu ifade eden Koca, sektörün 600 bin kişiye istihdam sağladığını, yan sektörlerle yaklaşık 2,4 milyon kişinin sektörden geçindiğini belirtti. 
 
Sait Koca, dünyada 2030 yılında en fazla, kümes hayvanları eti üretiminin artacağına işaret etti. Kişi başı tavuk tüketiminde Türkiye'nin Avrupa'nın altında olduğunu ifade eden Koca, Türk insanının daha fazla tavuk tüketmesi gerektiğini bildirdi. 
 
Koca, kişi başı piliç eti tüketimi 1990 yılında, yılda 2,9 kilogram iken bugün 20,8 kilograma çıktığını kaydetti. 
 
"GERÇEĞİ YANSITMAYAN AÇIKLAMALAR BALTALIYOR"
 
Başkan Koca, protein kaynağı ve ülke ekonomisi için vazgeçilmez ürün olan kanatlı hayvan sektörünün son dönemlerde bilimsel olmayan tartışmalarla baltalanmaya çalışıldığını öne sürdü. 
 
Bilimsel olmayan açıklamalardan yakınan Koca, şunları söyledi:
 
"Gerçeği yansıtmayan bilgilerle reyting yapmaya çalışan bazı kişilerin varlığı bizi üzüyor. Bu kişilerin verdiği yanlış, gerçek dışı bilgiler tüketicileri yanıltıyor. Her türlü besinde olduğu gibi tavuk eti konusunda da kafalar karıştı. Bugün yediğimizi yarın yemiyoruz. İnsanları en değerli ve ucuz protein kaynağından bilimsel olmayan görüşlerle uzaklaştırmak yanlış ve tehlikelidir. Bu, toplumun sağlıklı beslenmesini engellerken ülke ekonomisini de baltalıyor."
 
Kongre, 26 Nisan'a sona erecek.