BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,86
ALTIN 2.427,87
HABER /  GÜNCEL

Beşir Atalay'dan 'sürpriz' çıkış!

Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı yeni demokratikleşme paketiyle ilgili,'Pakette epey sürpriz olacak' yorumunu yaptı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı yeni demokratikleşme paketiyle ilgili, "Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar içinde bir defada yapılan en büyük, en kapsamlı paket olarak bunu görüyorum. 11 yılda bir defada açıklanan ve çalışılan en kapsamlı paket bu. Epey sürprizler olacak. Çok beğenileceğini, takdir göreceğini, rahatlama getireceğini düşünüyorum" dedi.

Kanal 24 televizyonundaki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Atalay, demokratikleşme paketi çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

ÇOK BEĞENİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Çalışmayı büyük oranda sonuçlandırdıklarını ifade eden Atalay, şunları söyledi:

"11 yıldır çok demokratikleşme paketi ya da bu yönde çalışmalar yürüttük. Türkiye'nin normalleşmesi diyorum, bu normalleşme yönünde çok ileri düzenlemeler yaptık. Anayasa değişiklikleri, yasalar, daha alt mevzutlarla. Onun devamı bu. Sosyal değişme, toplumsal değişme iyi bir zamanla planlaması gerektiriyor. Şimdi adım adım o değişim devam ediyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar içinde bir defada yapılan en büyük, en kapsamlı paket olarak bunu görüyorum. 11 yılda bir defada açıklanan ve çalışılan en kapsamlı paket bu. Epey sürprizler olacak. Çok beğenileceğini, takdir göreceğini, rahatlama getireceğini düşünüyorum."

ÇOK KAÇSAMLI BİR ÇALIŞMA

Bunu derli toplu ve gerekçeleriyle açıklamak istediklerini dile getiren Atalay, "Çok kapsamlı, ülkemizde bütün vatandaşları ilgilendiren, her kesime ait, özelikle inanç kesimlerine ait hususlar var. Neticede Türkiye'de herkesin daha özgür yaşayacağı, hiç kimsenin 'ben şu düşünceden, inançtan dolayı zorluk çekiyorum' demeyeceği bir ortamı, bir atmosfer oluşturmak" diye konuştu.

Demokratikleşme paketi kapsamında yasalarda, tüzük ve yönetmeliklerde düzenlemelerin söz konusu olacağını, bazıları için de Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacağını anlatan Atalay, bugün Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile redaksiyon ve bazı yerlerin şekillendirilmesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

EYLÜL SONUNDA AÇIKLANACAK

Etkili bir takdim olmasını istediklerini vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

"Eylül sonuna kadar Başbakanımızın açıklaması planlanıyor. Önümüzdeki haftanın bir gününde bu açıklamayı planlamış olacağız. Burada bazı yasalar var, gündeme getirdiğimiz yasa değişiklikleri veya yeni yasaların yapılması. Bunlar tabii Meclise gelecek. Esasen bunlardan birkaç tanesi şu anda Mecliste. Onların çabuklaştırılması, öne alınması, yeni gidecek bazı şeyler var, tasarılar var. Mecliste ilk günlerde bunlar gündeme gelecek."

TBMM'de kısa süre sonra bütçe çalışmalarının başlayacağını, ardından da seçim sürecine girileceğini belirten Atalay, "Şu dönemde Meclis gündemine getireceğimiz yasalar daha çok demokratikleşme paketiyle ilgili olacak. Anayasa değişikliği de beklentimiz ama bu pakete anayasa değişikliğiyle ilgili, anayasaya bağlayan bir hususu koymadık. Çünkü bu yürüyecek mi yürümeyecek mi bilmiyoruz. Bir kısmı hükümet tasarrufu, yönetmelikler filan. Onları daha çabuk yapmış olacağız" diye konuştu.

"İNANÇ NOKTASI ÇOK ÖNEMLİ"

Bir soru üzerine Atalay, "Değişik inanç kesimleriyle vesaire ile ilgili olanlar çok uzun süredir toplumumuzda şu veya bu şekilde konuşulan hususlar. Bunları artık bitirmek gerekiyor. Yani biz doğrusu şu dönemde biraz daha ileri adımlar atmak istiyoruz yani özellikle inanç noktası çok önemli" ifadesini kullandı.

Bu noktada toplumun rahatlatılması gerektiğini vurgulayan Atalay, "11 yıl içinde bir defada açıklanan ve yürütülen en kapsamlı ve en zengin paket bu olacak. Onun için üzerinde fazla çalıştık, fazla vakit harcadık, geçmişi, mevcut durumu, yasaları iyi değerlendirmek gerek. Analizler yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

Atalay, söz konusu paket konusunda kimseyle pazarlık içinde olmadıklarına işaret ederek, beklentileri bildiklerini, her kesimden kendilerine taleplerin ulaştırıldığını söyledi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE SAMİMİYET ÖNEMLİ

Çözüm süreciyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Atalay, samimiyet ve kararlılığın önemine dikkati çekti. Atalay, diyalog kanallarının açık olduğunu ifade ederek, "Başka sebepler varsa, birileri bahane arıyorsa bahane üretmek her zaman mümkün" dedi.

Bölgenin her yerinde yatırımların arttığını, bunun sevindirici olduğunu, çözüm sürecinin yürümesinin bu açıdan da önem taşıdığını aktaran Atalay, olumlu gelişmelerin bölgedeki refah seviyesini ve istihdamı büyüteceğini dile getirdi.

ÜÇ DÖNEM ŞARTI KALKAR MI?

"AK Parti'de 3 dönem şartı kalkar mı?" sorusu üzerine Atalay, böyle bir şeyin gündemlerinde bulunmadığını, bunun parti tüzüğünün bir hükmü olduğunu ve kabullenildiğini belirtti.

Beşir Atalay, yeni cumhurbaşkanını halkın seçeceğini, bununla ilgili bir değişikliğin de gündemlerinde olmadığını ifade ederek, "Halka seçtirilmesi çok ileri bir adım. Yoksa yine eskiye döneriz" diye konuştu.