BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,96
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Beşir Atalay'dan MHP koalisyon ve çözüm süreci açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay'dan MHP'yle koalisyon iddialarına ve çözüm sürecine ilişkin son dakika açıklamaları geldi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, çözüm süreci, PKK operasyonları ve koalisyon görüşmelerine ilişkin son dakika açıklamalarda bulundu.

NTV canlı yayınında konuşan Atalay, çözüm sürecinin bittiği yönündeki iddiaları yalanladı. Beşir Atalay, çözüm sürecinin PKK'nın silahlı unsurlarının yurtdışına çıkması halinde yeniden ivme kazanacağının altını çizdi.

MHP'YLE KOALİSYON

Atalay, AK Parti'nin MHP'yle koalisyon görüşmeleri yapılmadığını açıkladı. Atalay, "MHP ile de ilk tur görüşmeleri yapıldığında ayrılırken görüşmelerimiz sürsün haberleşelim anlamında yoksa CHP'de olduğu gibi heyetler arası bir çalışma söz konusu değil" dedi. 

Beşir Atalay'ın açıklamalarının detayları şöyle:

ŞIRNAK VE ADANA'DAKİ SON SALDIRILAR

Dün Şırnak'ta 3 askerimiz bugün de Adana Pozantı'da 2 polisimiz şehit oldu. Onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Doğrusu çok da acı duyuyorum. Yıllarca Türkiye normalleşsin diye uğraştık ama tekrar şehit cenazelerini geldiği günleri yaşıyoruz. Suruç'ta yaşanan olaylar Şanlıurfa'da 2 polisimize uyurken haince saldırı ve gelişmeler tabii her devletin sessiz kalamayacağı bir durumdu. AK Parti olarak bunları nasıl çözeriz diye uzun çaba sarfettik. Bunu herkes biliyor. Yasaklar kalksın, terör ve şiddetin elinde istismar konularını çözelim ama bu konuda atılan adımlar sonunda çok da istismar edildi. Son bir yıl içinde bölgede terör unsularının hareketleri arttı. Belki can kaybı olmasa bölgede görünmez baskıları tehditler vesaire sonunda bu noktaya gelmiş oldu. Bir de IŞİD olayı var IŞİD-PKK ve DHKP-C bu üçünü birlikte almak gerekiyor. IŞİD bölgemiz için bela bir kuruluş İslam imajını da çok lekeledi. Bizim sabrımızı artık çok taşırmış oldu.

ÇÖZÜM SÜRECİ BİTİYOR MU?

Her ülke bu sorunları çözmek için daime teşebbüsler gerçekleştirir. Şu anda bir durgunluk var ama yarın terör unsurlarının yurtdışına çıkması silah bırakması durumunda devam edecektir. Kürt vatandaşlarımızdan en fazla oy alan partilerden birisiyiz. Bir HDP bir biz zaten bölgede...
Ne riskler aldık, hain damgaları yedik. Tayyip Erdoğan ile ilgili HDP AK Parti'yi değil Tayyip Erdoğan'ı hedefe koydu. Erdoğan bu ülkede onların rahat siyaset yapmasını sağlayan birisidir.

HDP'DEN 7 HAZİRAN'IN ÖCÜ MÜ ALANIYOR?

Herkes istediği dilde siyaset yapıyor. Tek sınır terör ve şiddetle siyaset birleşmez. HDP ile ilgili tek eleştirimiz bu. Meclis'te bulunulması herkesin memun olacağı bir şey. Dağda insan terör olmasın Meclis'te gelsin konuşulsun.

DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASI

Bu yargının bir işi...Yargı milletvekiliyle ilgili iddiayı araştırma için isim istiyor. Zaten AK Parti'li de var içinde CHP'li de... Bu konuda rahat olmak lazım. Uluslararası alanda da siyasetin önüne tek sınır konur o da şiddet. Silahın gölgesinde siyaset yapmak istiyorsa ona izin verilmez. HDP'nin yaptığı terörün gölgesinde olma. Başkan bir ülkede olsa kıyamet koparırlar. Onlar yüzde 13 oyun hakkını verseler artık terör yok şiddet yok Meclis'te de güçlüyüz parlamentoda hak ve hukukumuzu savunacağız Türkiye partisi olduk desinler .Seçimden sonra iyi sınav vermediler. Onlara oy verenlerin büyük bir kısmı eminim kendilerini sorguluyordur.

İSTİSMAR EDİLDİ

Çözüm sürecinin bir takvimi vardı o takvim içinde yapılacaklar vardı. Çözüm sürecine de eleştiri getiren şeyler oldu bölgede. Hiçbir güvenlik görevlisine bunlara dokunmayın denmedi. İstismar dediğimiz o köylerde çok fazla baskı yaptılar.

Son yıllarda uyarılar oldu. Ama neticede o kısmı çok konuşulabilir. Güvenlik birimlerini ihmali de olabilir.

ÇÖZÜM SÜRECİ HDP'SİZ NASIL YÜRÜYECEK? 

Bunlar tekrar gözden geçirilir. Bunlar zor şeyler değil. Bizim kararımız uluslararası müdahalelerden arındırılmış politikalarımızda yürütmekti.

İMRALI-HÜKÜMET GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR MU? 

Her zaman olur o kurumların görüşmesi olur. Devletin görüşmesi kurumların görüşmesi normaldir zaten. 

ERDOĞAN'IN AZINLIK HÜKÜMETİ AÇIKLAMALARI

Partimiz bütün mekanizmalarıyla çalışıyor. Heyetlerimiz arasında görüşme devam ediyor. Bunlar cumhurbaşkanımızın kendi düşünce ve teklifleri olabilir. Şu anda çok yoğun yürüyen bir çalışma var. Toplantılar devam ediyor. Herhalde son toplantıyı pazartesi günü yapacaklar. Ondan sonra genel başkanlara tabloyu sunacaklar. Genel başkanlar değerlendirecek. Hükümet kurma çalışmaları veya operasyonlar konusunda Türkiye'nin alışmadığı tablolar. Şu anda siyaset ortamında bir yumuşama var.

MHP'YLE KOALİSYON İDDİALARI

Şu anda partimizde bir ön karar verilmiş değil. Ortak hükümet kiminle kurulsun erken seçim mi olsun diye... MHP ile de ilk tur görüşmeleri yapıldığında ayrılırken görüşmelerimiz sürsün haberleşelim anlamında yoksa CHP'de olduğu gibi heyetler arası bir çalışma söz konusu değil. O şekilde değerlendirmemek lazım. Partiler arası normal ilişkiler. Her zaman sürdürmek lazım bu ilişkileri.