BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,44
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Beşir Atalay'dan ilginç çözüm süreci açıklaması

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, çözüm sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, "Her safhası şeffaf olacak. Millettin bilgisi dahilinde olacak" dedi.

Abone ol

AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay basın açıklaması yaparak gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çözüm sürecinin şeffaf bir zeminde yürümesinin önemini vurgulayan Atalay, "Her safhası şeffaf olacak. Millettin bilgisi dahilinde olacak" ifadelerini kullandı.

HERKES KONUMUNU GÖZDEN GEÇİRDİ

Çözüm sürecini sağlam şeffaf bir zeminde yürümeye devam edeceğini vurgulayan Atalay, "Bundan sonra süreç sağlam bir zeminde yürümeye devam edecek. Yeniden herkesin konumunu gözden geçirdiği gelinen noktayı iyi değerlendirdiği günler yaşandı. Dolayısıyla bundan sonra daha şeffaf bir zeminde yürüyecek. Ama karşılıklı açık net konuşulmalı. Güven kayması olursa sorunlar artar. Bu konularda bir tazelenme var" dedi.

GÜVENLİK BOŞLUĞU ASLA OLUŞMADI

Çözüm süreci yol haritasının ilk maddesi olan güvenlik konusunda yeni tedbirler alındığını belirten Atalay, "Güvenlik ile yeni tedbirler alınıyor. Çözüm süreci ile bilirlikte güvenlik boşluğu asla oluşmamalı. Alandaki insanlar da bunu böyle bilmeli. Bunu mazeret olarak kullananlar yanlış yapıyorlar. Çözüm süreci güvenliğin daha iyi sağlanması için vardır. Çözüm süreci yol haritasının da ilk maddesidir güvenlik. Bu sağlanmadan ileriye başka mesafe almak söz konusu olamaz" dedi.

Çözüm sürecinin provokasyonlara çok açık olduğunu dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Atalay, "Bu bir anlamda niyet yenilemedir. Taraflar açısından niyet tazelemedir. Biz parti olarak hiçbir zaman olumsuz bir tavrımız olmadı. 6-7 Ekim olaylarında bile. Suç işleyenler cezalandırılacak. Çözüm süreci ile ilgili kararlığımız devam ediyor demiştik. Provokasyonlara çok açıktır. Bunu biliyoruz. Nerelerde engelleme çalışmaları olduğunu biliyoruz" açıklamasında bulundu.

İş güvenliği paketi ile birlikte çalışma hayatındaki değişiklikleri değerlendiren Atalay, "Üç ana boyutta değerlendirilebilir. Bir eğitim, denetim ve yaptırım. Denetim mekanizmalarının etkili olması bir de yaptırım. Bütün bunlar oluyor ama yaptırım yetersiz oluyorsa sonuç alamıyorsunuz. Burada yaptırıma da iki türlü bakmak gerekiyor. Ceza ve ödül. Pek çok yasada büyük değişiklikler olacak. Maden ocaklarına özel bir önem veriliyor. Şu günlerde Meclis'e tasarı olarak gidecek. Bir an önce Meclis'ten geçmesi için çaba sarf edilecek" diye konuştu.

6-7 EKİM'İN İÇ MUHASEBESİNİ YAPTILAR

Çözüm sürecinin kararlı bir şekilde devam etiğini vurgulayan Atalay, "Tatbiki 6-7 Ekim çok önemliydi. HDP kesimi de son günlerdeki açıklamalarıyla o günlerin 6-7 Ekim'in yanlış olduğu kendileri de iç muhasebesini yaptılar. Orada büyük yanlışlıkların yapıldığı ve kendilerine zarar verdiği ortada. Salı günü yapılan çözüm süreci toplantısında yeniden her şeyin gözden geçirilmesi özelliği taşıyordu. Diyalogların tekrar kurulması ve çözüm süreci çalışmalarının kararlılıkla tekrar devam etmesi yönünde bir irade iki taraf beyan etmiş oldu" ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM SÜRECİ PROVOKASYONLARA ÇOK AÇIK DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Çözüm sürecinin provokasyonlara çok açık olduğunu dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Atalay, "Bu bir anlamda niyet yenilemedir. Taraflar açısından niyet tazelemedir. Bizim parti olarak hiçbir zaman olumsuz bir tavrımız olmadı. 6-7 Ekim olaylarında bile. Suç işleyenler cezalandırılacak. Çözüm süreci ile ilgili kararlığımız devam ediyor demiştik. O kararlılığımız yine devam ediyor. Çözüm süreci millete mal olmuş milletin umudu haline gelmiş bir çalışma. İleride çok hayırla yad edilecektir. Çok kararlı ve sabırlı olmak gerekiyor. Provokasyonlara çok dikkat etmek gerekiyor. Provokasyonlara çok açıktır. Bunu biliyoruz. Nerelerde engelleme çalışmaları olduğunu biliyoruz" açıklamasında bulundu.

SÜRECİNİN DAHA ŞEFFAF YÜRÜMESİ

Çözüm sürecinin şeffaf bir zeminde yürümesinin önemini vurgulayan Atalay, "Çözüm süreci kararlı olduğumuz bir nokta. Hazırlıkları büyük oranda tamamlanmış. Yol haritası ortaya çıkmış. Mutabakatlar sağlanmış. Hükümet bu konuda kendine düşeni de yaptı. Sivil ayak olan akil insanlar heyeti vardı. Yasa yapıldı. CHP'nin desteği ile Meclis'in yüzde 80'nin desteği ile o yasa çıkmıştır. O yasa en ileri adımlardan biridir. Meclis'e çalışmalarla ilgili bilgiler sunulmuştur. Bu konunun daha şeffaf yürümesi yönünde de o yasaya bizzat madde de konmuştur. Her safhası şeffaf olacak. Millettin bilgisi dahilinde olacak. Hükümet kendisine düşeni büyük oranda yapmıştır. Kamu düzeni ve hukuk dışılığa asla müdahale edilmemesi hükümet bu konuda kararlı" ifadelerini kullandı.

GÜVENLİK KONUSUNDA YENİ TEDBİRLER ALINIYOR

Çözüm süreci yol haritasının ilk maddesi olan güvenlik konusunda yeni tedbirler alındığını belirten Atalay, "Güvenlik ile yeni tedbirler alınıyor. Çözüm süreci le bilirlikte güvenlik boşluğu asla oluşmamalı. Alandaki insanlar da bunu böyle bilmeli. Bunu mazeret olarak kullananlar yanlış yapıyorlar. Çözüm süreci güvenliğin daha iyi sağlanması için vardır. Çözüm süreci yol haritasının da ilk maddesidir güvenlik. Bu sağlanmadan ileriye başka mesafe almak söz konusu olamaz" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİ SAĞLAM ŞEFFAF BİR ZEMİNDE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEK

Çözüm sürecini sağlam şeffaf bir zeminde yürümeye devam edeceğini vurgulayan Atalay, "Bundan sonra süreç sağlam bir zeminde yürümeye devam edecek. Yeniden herkesin konumunu gözden geçirdiği gelinen noktayı iyi değerlendirdiği günler yaşandı. Dolayısıyla bundan sonra daha şeffaf bir zeminde yürüyecek. Ama karşılıklı açık net konuşulmalı. Güven kayması olursa sorunlar artar. Bu konularda bir tazelenme var" dedi.

ÜLKEMİZİN BÜTÜN KRONİK SORUNLARINI ÇÖZECEĞİZ

Hükümetin Alevilere yönelik yaptığı çalışmalara da değinen Atalay, "AK Parti hükümetinin kararlılığı ülkemizin bütün kronik sorunlarını çözeceğiz" dedi.

DERSİM TARTIŞMASI

Dersim tartışmalarını ibretle izlediklerini söyleyen Atalay, "Dersim tartışmalarını ibretle izliyoruz. Yeni Türkiye ve bakışı var. Bütün konuları açıkça konuşan. Devlet geçmişte her vatandaş kesimiyle ayrı sorunlar oluşturmuştu. Hepsiyle devletin sorunları vardı. Kimi kıyafeti, kimi ana dili için. Bütün bunlar birikmiş. Çok zulümler yapılmış. Geçmişteki hataları bir bir göz önüne seriyoruz. Bunların yıldönümlerinde tekrar bu konuşuluyor. CHP'nin, MHP'nin tutumu statükocu, eski devletçi yine o geleneksel tutumu" diye konuştu.