BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.507,47
HABER /  GÜNCEL

Beşir Atalay acı bilançoyu açıkladı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'daki 7.2'lik depremin depremin 7. gününde bir değerlendirme yaptı İşte onun açıklamaları

Abone ol

Beşir Atalay yaptığı açıklamada 231 kişinin canlı kurtarıldığını, 582 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'daki depremin 7. gününde bir değerlendirme yaptı. Atalay şunları söyledi:

Van halkına geçmiş olsun dilerlerimi ve teşekkürlerimi iletiyorum. Çok metanetli, sabırlı, insani tutum içinde, birbirini kollayan ve yardımlaşan bir tutum içinde oldular.

Bazı görüntüler, olaylar buradaki vatandaşlarımızı temsil etmez ve vatandaşlarımızı çok üzdü. Vatandaşlarımız o kadar üzüldüler ki, bizler böyle şeyler yapmayız dediler.

Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetleri ve sağlık hizmetlerinin koordinasyonu ilk olarak ele alınmıştır. Türkiye'nin bütün birikimi buraya getirilmiştir. Çünkü hangi ilde birikimli uzman varsa hemen bir hava köprüsüyle Van'a sevk edilmiştir. Oradan da Erciş'e gönderilmiştir.

ÇÖKEN BİNALAR

Yaklaşık 90 çok katlı bina çökmüştür. Enkaz haline gelmiştir. 6'sı Van merkezde, 84'ü Erciş'tedir. Köylerimizde de kerpiç evler hasar görmüştür.

SON RAKAMLAR

231 vatandaşımız canlı olarak kurtarılmıştır.

Şu ana kadar Erciş'te 455, Van merkezde 61, köylerimizde 66 olmak üzere toplam 582 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

Şu anda hastanelerde tedavi gören yaralı sayısı 832'dir. Bunun 162'si çevre illerde ve Ankara'dadır. Diğer kısmı Van'da ve Eğitim Araştırma Hastanesindedir.

Erciş'te 4 binada arama kurtarma çalışması devam ediyor. Diğerlerinde çalışmalar tamamlanmıştır. Bu akşama kadar bu 4 binada da çalışma tamamlanmış olacaktır.

Arama kurtarma çalışmalarında hiçbir aksama olmamıştır.

Şu ana kadar 35 bin 257 çadır dağıtıldı. Çadırların 3 bin 548'i yurt dışından geldi. Uluslararası camiaya çok teşekkür ederiz. En başta Azerbaycan ve İran gibi ülkeler çok duyarlılık göstermiştir. Elimizde listeler var.

İlk anda kendi potansiyelimizi görmek istedik. Bizim ekiplerimiz yeterli olduğundan dışarıdan destek istemedik.

Hasar tespiti için 200 teknik personel çalışıyor.

"Kesin oturulmaz" dışındaki evlere girilebilir.

Büyük bir birlik ve bütünlüğün sergilendiği Van'da tek yürek olunduğu günleri yaşıyoruz, yaşadık. Arada ufak tefek fitne çıkarmaya çalışanlar olsa da bunlar vatandaşlırımızı aksine kamçıladı ve bütünlük duygusu pekişti. Yardımlar arttı. Deprem sonrasının en sevinilecek olayı olarak ifade etmek istiyorum.