BIST 9.066
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,77
HABER /  GÜNCEL

'Besin alerjisi haritası' çıkarıldı Süt ve yumurta ilk sırada

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl koordinatörlüğünde yapılan araştırmada, besin alerjisinin bölgesel farklılıklar gösterdiği ortaya konuldu. Yumurta ve süt alerji olunan besin gıdasında ilk sırada yer aldı.

Abone ol

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşen Bingöl koordinatörlüğünde yapılan araştırmada, besin alerjisinin bölgesel farklılıklıklar gösterdiği belirlendi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bingöl başkanlığındaki 50 kişilik ekip, İstanbul, Ege, Akdeniz, Çukurova, Karadeniz Teknik ve Fırat Üniversitelerinin de aralarında bulunduğu, Türkiye'deki farklı bölgelerdeki 25 üniversite hastanesinde besin alerjisine yönelik çalışma yaptı.

2 YIL SÜRDÜ....Yaklaşık iki yıl süren ve bin 248 besin alerjili çocuk üzerinde yapılan çalışmada, özellikle çocuklarda, astım ve egzamadan büyüme geriliğine, hatta ölüme kadar varan besin alerjisinin, coğrafi farklılık gösterdiği saptandı.

SÜT VE YUMURTAYA ALERJİMİZ VAR...Araştırmaya göre, Ege ve Marmara'da daha çok "süt alerjisi"ne rastlanırken Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde "yumurta alerjisi"nin sık görüldüğü tespit edildi.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde araştırma yapılan çocukların yüzde 82,1, Akdeniz'de yüzde 71,8, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 66,7, Karadeniz'de ise yüzde 55,6'sında yumurta alerjisi saptandı. Aynı yaş grubunda Ege Bölgesi'nde yüzde 65,6, Marmara'da ise yüzde 63,1'inde süt alerjisi belirlendi. Besin alerjisinin, yüzde 16 hayati risk oluşturan alerjik şokla sonuçlanabildiği de tespit edildi.