BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,56
ALTIN 2.497,15
HABER /  DÜNYA

Beşer Esad artık ölümünü bekliyor!

New York Times'in muhabiri onunla görüştü. İzlenimi "Ruh hali çaresiz. Öldürüleceğini düşünüyor" şeklinde oldu.

Abone ol

Suriye'de kazanamayacağını anlayan Beşşar Esed'in can derdine düştüğü ileri sürülüyor. Batılı ülkelerin diplomatik baskısı ve muhaliflerin son zamanlarda artan saldırıları karşısında Rusya ve İran'dan beklediği desteği göremeyen Esed'in tam bir psikolojik çöküntü içinde bulunduğu kaydedildi.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre Rusya yönetiminin bilgisi dahilinde Esed ile görüşmeye gönderilen isimlerden gazeteci Fyodor Lukyanov, Suriye liderinin 22'inci ayına giren iç savaştan zaferle çıkma umudunu yitirdiğini ve ne olursa olsun öldürüleceğine inandığını vurguladı.

İki hafta önce bir grup yetkili ile birlikte Esed'i ziyaret eden Lukyanov, Moskova'da New York Times'a yaptığı açıklamada "Ruh halini özetlemek gerekirse çaresizdi" dedi.

beşar-esad-ve-ailesi1.jpg

GİTSE DE ÖLDÜRÜLECEK KALSA DA...

Şam'a nazır Kasiyun Dağı'ndaki Teşrin Sarayı'na sıkışan Esed'in yaşadığı paniği gördüğünü ifade eden Rus gazeteci, izlenimlerini şöyle dile getirdi: "Eğer diplomatik güvence alıp başka bir ülkeye gitmeye kalkarsa kendi insanları ve akrabaları tarafından, kalırsa da muhalifler tarafından öldürüleceğini düşünüyor. Tam bir çıkmazdaydı. Tek endişesi fiziksel olarak hayatta kalmaktı."

Suriye'de bulunan BM gözlemcileri, yabancı ve Arap diplomatlar ile aktivistler de Şam yönetiminin dayanma pozisyonunu yitirmeye başladığını belirtiyor. Muhaliflerin Şam Havalanı'nı kuşattığını belirten Arap Birliği Başkanı Nebil El Arabi de "Esed'in düşmesinin an meselesi" olduğunu vurgulamıştı.

beşar-esed-ve-ailesi2.jpg

SON UMUDU PUTİN-ERDOĞAN ZİRVESİYDİ

New York Times'ın haberinde, önceki gün İstanbul'da Başbakan Erdoğan ile görüşen Rus lider Vladimir Putin'in "Suriye rejimininin avukatı değiliz. Sadece ülkenin geleceğine dair endişeliyiz" yönündeki açıklamasının da Esed için moral bir yıkıma yol açacağı belirtilerek, "Türk yetkililerin açıklamalarına göre Putin, Esed'in ülkeden ayrılma konusunda isteksiz göründüğünü söyledi" denildi.

PATRİOTLARDA PANİKLETTİ

Gazeteye konuşan analistler ise ABD'nin, "kimyasal silah kullanması durumunda Suriye'ye müdahale edeceğini" açıklaması ile Türkiye sınırına Patriot füzelerinin yerleştirilmesi gibi gelişmelerin de Esed'in paniğini artırdığını vurguladı.

TEŞRİN SARAYINDA SIKIŞTI

Beşar ve Esma Esed çifti, başkent Şam'daki Teşrin Sarayı'na sıkışmış haldeler. Saray etrafında kuş uçurtmayan muhafızlar, yabancı bir ülkeye sığınma ihtimaline karşı Esed'in saraydan ayrılmasına da izin vermiyor.