BIST 9.560
DOLAR 32,51
EURO 34,82
ALTIN 2.487,52
HABER /  DÜNYA

Beşar Esad muhalifleri böyle tarif etti

Suriye Devlet başkanı Beşar Esad konuştu

Abone ol

Suriye Lideri Esad, ülkesinde yaşananlardan mikrop diye tanımladığı muhalifleri sorumlu tuttu. Meşru talepleri olanlarla provokatörlerin birbirinden ayrılması gerektiğini söyleyen her konunun konuşulacağı Ulusal Diyalog Komitesi'nin kurulacağını belirtti. Esad farklı kesimleri temsil eden yüzü aşkın kişinin bu komitede olacağını belirtirken, sürecin takvime bağlanacağını söyledi.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, parlamento seçimlerinin ağustos ayında yapılacağını, reform paketinin ise eylül ayında tamamlanacağını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE'YE SIĞINANLARI ÇAĞIRDI

Esad konuşmasında, Türkiye'ye sığınan 10 binden fazla Suriyeli'ye ülkelerine geri dönmeleri çağrısı yaptı ve devletin bu kişileri koruyacağı sözü verdi.  

Suriye lideri, "Hükümetin, Cisr eş Şuğur'u ve Türkiye sınırındaki köylerini terk edenlere destek olacağının sözünü veriyorum. Suriye devletinin intikam alacağı izlenimini vermek isteyenler var. Bu doğru değil. Ordu sizin güvenliğiniz için var" ifadesini kullandı.

İşte Esad'ın yaptığı konuşmadan öne çıkan satır başları:

MİKROPLAR VAR

Bu olayların faillelerini tespit etmemiz ve ülkemizi bu mikroplardan temizlememiz gerekiyor. Bu mikropları temizlemeden sorunları bitirmemiz mümkün olmayacak. Krizin aylar ya da yıllar alacağını düşünmüyorum."

DIŞ BAĞLANTILARI VAR

Eylemlerin bizi yönetmesindense gelişeleri biz yönetmeliyiz. Üzerimizde büyük bir baskı var. Bizim bağımsızlığımız ne olacak o zaman? Suriye'de yaşananları dıştaki bağlantılarını ele almak istiyorum.

HALKI PROVOKAÖRLERDEN AYIRMALI

Sorunları yaşayanlar ufak bir kısım aslında. Halkın taleplerini ifade etmesine müsaade etmek zorundayız. Biz dışarıdan gelecek her türlü müdahaleye karşıyız. Pek çok kuşak işsizlikle karşı karşıya. Bunun farkındayız elbette.

AF KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

Pasaportlarını almayan Suriyeliler var. Genel af kapsamı genişletilebilir. Nasıl bir tabana yayılabilir bunun görüşmeleri yapılabilir. Suçluluların bu sürece dahil olması ve bir takım suçlu olan insanlar da yasal taleplerin arkasına sığınmaya çalıştılar.

Hukukun üstünlüğü onlar için geçerli olamadı. Ülke dışındaysalar ülkeye getirilmeli ve adalet karşısına çıkarılmaları gerekiyor. 

SON MADEL SİLAHLAR

Bir kısmı silahlılar. Yakıp yıkmak gibi eylemlerde bulundular. Bu kişiler silaha sarıldılar, cinayet işlediler, katliam yaptılar. Bu grupların bir kısmının elinde son model silahları görmek de şaşırtıcı.Sorunları çıkartan bileşenlerin kısıtlı sayıda olduğunu düşünüyorum. Bu bileşenlerden kurtulduğumuzda süreç farklı işleyecek.

REFORMLAR SİLAHLARLA İSTENEMEZ

Karanlıkta gezen güçler özgürlük adı altında azınlık gruplarına yönelik saldırılarla bu durumdan yararlanmaya çalışıyorlar. Gösterilere katılması için para ödenen bir takım gruplar var. Bu grupların reformla ya da reform isteğiyle alakası yok. Reform silahlarla istenemez. Halkla polis karşı karşıya getirilmek istendi.

Reformları yolundan saptırmak isteyen güçler var. Olan bitenlerin hak talepleriyle hiçbir ilgisi yok. Fırsatlar açısından çok önemli gelişmeler söz konusu. Gerçekleri anlayabilmek için yaşanan sorunları ele almak zorundayız.

SEVGİ VE VATANSERVERLİK MESAJI ALDIM

Gösterilere katılanlarla bir araya geldim. Herkesin çıkardığı bir ders var. Sevgi ve vatanseverlik mesajı izlenimi aldım. Aynı duygularla karşılık verdim. En önemlisi halkı doğrudan ilgilendiren konulardı. Görüşmelerde yaşadıkları acıları dile getirdiler.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE ŞART

Bazıları vatandaşların onurunu ve reform yolculuğu konusunu dile getirdiler. Bir anlamda bana destek verdikleri ve direnişe devam etmem gerektiği izlenimini aldım. Yolsuzluğun büyük sıkıntı olduğu dillendirildi. Yolsuzlukla mücadele etmemiz şart.

FARKLI KESİMLER ULUSAL DİYALOG SÜRECİNDE BULUŞACAK

Ulusal bir diyaloğu yaratmamız lazım. Nihai amacımız budur. Ulusal dokuyu yaratan her grupla birlikte geliştirmemiz gerekiyor. Ulusal diyaloğu hem yerel hem hükümet düzeyinde düşünüyoruz.

SİYASİ REFORM PAKETİ

Yüzlerce farklı grupların temsilcileriyle bir araya gelineceği toplantıdan sonra diyalog süreci başlayacak. DGM'leri kaldırdık, olağan üstü hali kaldırdık. İnsanlar kendilerini ifade edebilsinler diye. Halkın farklı kurumlarda temsil edilmesi amacıyla yasa tasarısı sunduk. Sunduğumuz tasarı, adalet, eşitlik ve şeffalık içeriyor.

Partilerin siyasi rollerine ilişkin komite oluşturdu. Siyasi reform paketleri siyasi realite yaratacak. Halkın katılımını yükseltecek. Devlet içerisinde bazı kurallar gözden geçirilecek. Siyasi paket ulusal diyolog toplantılarında istişare edilecek.