BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

Berlusconi'ye af tartışması

İtalya'da eski başbakan Berlusconi'nin hükümeti düşürme tehdidinin ardından şimdi de Cumhurbaşkanı Napolitano ile muhalifler arasında kriz yaşanıyor. Napolitano'nun, af yasası çıkarma planları "Berlusconi'yi kurtarmaya çalışıyor" yorumlarına neden oldu.

Abone ol

İtalya'nın eski başbakanı Silvio Berlusconi'nin vergi kaçakçılığından hapse mahkum edilmesinin yarattığı kriz devam ediyor.

Mahkumiyeti yüzünden Senato'dan azledilmesi gündemde olan Berlusconi'nin hükümeti düşürme tehdidinin ardından şimdi de Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile muhalifler arasında kriz yaşanıyor.

Cumhurbaşkanı Napolitano'nun, ülkedeki hapishanelerin aşırı kalabalık olduğu gerekçesiyle af yasası çıkarılmasını istemesi "Berlusconi'yi kurtarmaya çalışıyor" yorumlarına neden oldu.

Berlusconi'nin hükümeti düşürme şantajından vazgeçmesi karşılığında Cumhurbaşkanı'ndan af istediği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, dün parlamentoya gönderdiği mesajda İtalyan cezaevlerine kapasite aşımı nedeniyle büyük bir dram yaşandığını ve bu durumu düzeltmek için af yasası düşünülmesini istedi.

Napolitano'nun bu çağrısı iktidarın büyük ortağı Demokratik Parti (PD) ve küçük ortağı, Berlusconi'nin liderliğindeki Özgürlükçü Halk Partisi (PdL) tarafından olumlu karşılandı.

PD'li Başbakan Enrico Letta, Napolitano'nun çağrısının "örnek teşkil edici" nitelikte olduğunu söyleyerek, "Cumhurbaşkanı'nın taleplerine uymak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Pazarlık mı yapıldı?

Ancak muhalefetteki 5 Yıldız Hareketi, af planının Berlusconi'yi kurtarma çabası olduğunu öne sürerek Cumhurbaşkanı'nın istifasını istedi. 5 Yıldız Hareketi'nin Temsilciler Meclisi grup başkanı Riccardo Nuti, "Hapishanelerdeki aşırı yoğunluğu bahane ederek Berlusconi'yi affetmenin ilk adımını atıyorlar" dedi.

Hareketin bir başka üyesi, Matteo Mantero da Facebook'a yazdığı mesajda, Napolitano'nun af çağrısının ardında gizli bir pazarlığın yattığını iddia etti.

Mantero, Berlusconi'nin Senato'dan azledilmeyi önlemek için uzun süredir hükümeti devirme tehdidinde bulunduğunu, ancak geçen hafta yapılan güvenoylamasında aniden karar değiştirerek hükümeti desteklediğini hatırlattı.

Berlusconi'nin hükümete güvenoyu verme karşılığında af istediğini ima eden Mantero, "Artık borçları ödemenin zamanı geldi" dedi.

Cumhurbaşkanı Napolitano ise 5 Yıldız Hareketi'nden gelen bu eleştirilere sert karşılık verdi.

Sakin tavırlarıyla bilinen Napolitano, gazetecilere yaptığı açıklamada öfkeyle sesini yükselterek "Bunu söyleyenler cezaevlerindeki trajik durumdan habersiz olmalılar. Kafalarını tek bir meseleye takmışlar. Ülkenin dertleriyle ilgilenmiyorlar" dedi.

İçişleri Bakanı Anna Maria Cancellieri de af planının Berlusconi için hazırlandığı iddialarını yalanlayarak, "Hangi suçların af kapsamına gireceğine parlamento karar verecek. Geçmişte çıkarılan yasalarda hiçbir zaman mali suçlar af kapsamına alınmadı" diye konuştu.

20 yıllık siyaset hayatında hakkında onlarca dava açılan Silvio Berlusconi, ilk nihai mahkumiyetini geçen ağustos ayında almıştı.

Mediaset şirketinde vergi kaçakçılığı yaptığına hükmedilen Berlusconi 4 yıl hapis cezası almış, eski bir af yasası sayesinde ceza otomatik olarak 1 yıla indirilmişti.

Yaşı gereği Berlusconi'nin hapis cezasının, ev hapsi ya da kamu hizmetine dönüştürülmesi bekleniyor.

Ancak yolsuzlukla mücadele yasaları, 2 yıldan fazla mahkumiyet alanların parlamentodan azledilmesinin yolunu açıyor.

Berlusconi'nin Senato'dan azlinin bu ay sonuna kadar kesinleşmesi bekleniyor.