BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.506,53
HABER /  GÜNCEL

Berat Albayrak uyardı 2019'da külahları değişiriz

Hükümet enerji santralleri için harekete geçti. 2019'da kadar standartlarını yükseltmeyen santrallere yaptırımlar gelecek.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, eski bacalama ve filtreleme tesisleriyle çevreyi kirleten santralleri sert bir dille uyardı. Albayrak, “Bu santralleri uyardık. 2019’a kadar süre verdik. O zamana kadar uyum sağlayamayanla külahları değişiriz” dedi

Çan Termik Santrali'nde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, çevreyi kirleten santralleri sert şekilde uyardı. Albayrak, "Eski Türkiye'den kalan santraller vardı, bununla ilgili çalışmalarımız var. 2019'a kadar bu eski santrallerin tamamı çevresel kriterlere göre en son teknolojiyle bacalama ve filtreleme sistemlerini yenileyecekler. Devlet kısmını biz bitireceğiz. Özel sektör firmalarıyla da konuştuk. Bu tarihe kadar uyumu sağlayamayan santralle külahları değişeceğiz" dedi.

ALTI-YEDİ SANTRAL VAR

Bu santrallere uyarı yazısı yazdıklarını anlatan Albayrak, takipleri ve saha denetimlerini sıkı bir şekilde yaptıklarını söyledi. Özel sektör santrallerinin bir kısmının dönüşüme başladığını aktaran Albayrak, "5-6- 7 tane kaldı. Bunları da takip ediyoruz" mesajını verdi.
'Yeni nesil' denilen akışkan yatak teknolojilerinin, bu santralin ilk örneklerinden birisi olduğunu dile getiren Albayrak, "Kükürdün azaltılması açısından bu teknolojilerle birlikte çevresel olarak çok önemli bir trend yakalanıyor. Bu santral de ilk örneklerinden biri" diye konuştu.

400 MİLYON DOLAR TASARRUF

Her bin megavat santral için Türkiye'de 1-1.5 milyar dolarlık yatırım yapıldığına işaret eden Albayrak, "Her santral bin kişiden fazla istihdam demek. Bunun ithal enerji karşılığını düşünün. Kabaca bu kalorilerde ve verimlilikte bir santralde 1.2 milyar metreküp doğalgaza eşdeğer bir üretimden bahsediyoruz. Bunun da ekonomik karşılığı gazın fiyatına göre asgari yıllık 300-400 milyon dolar tasarruf demek" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL HEDEF 2 MİLYON METRE

MTA'nın 2002'de yılda 30 bin metre civarında sondaj yaptığını, AK Parti döneminde bu oranın 300 bin metreye çıktığını söyleyen Bakan Albayrak, "10 katı arttı. Yeni dönemde dünyada madencilikte en ileri ülkelere bakacağız. Avusturalya veyahut Kanada yılda ne kadar sondaj yapıyor? 6 ile 10 milyon metre... MTA bu yıl 1 milyon metre hedef koydu. Bu yıl inşallah bunu bitiriyoruz. Gelecek yıl 2, ondan sonraki yıl 3, bu rakam artacak özel sektörle birlikte asgari bizim 5-6 milyon metreyi önümüzdeki birkaç yıl içinde yakalayacak bir ekosistem oluşturmamız lazım" dedi.