BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,90
ALTIN 2.437,39
HABER /  GÜNCEL

Ben sapına kadar Müslümanım

Özal'ın ölümünden sonra Çankaya'ya çıkmak isteyen Demirel'in BBP'liler ile girdiği pazarlığı Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi kaleme aldı.

Abone ol

Çankaya'ya çıkmak için dönemin BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun desteğini isteyen Demirel'in konuşmaları çok çarpıcı. Yazıcıoğlu ve ekibini 'demokrasi kahramanları' olarak karşılayan Demirel'in 'Ben sapına kadar Müslümanım' dediği ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve görev süresi tartışmaları sürerken, Süleyman Demirel'in Çankaya'ya çıkarken siyasi partilerle olan pazarlığı gündeme geldi. Yazar Abdülkadir Selvi, Ökkeş Şendiller'in ağzından Demirel ile Yazıcıoğlu arasında geçen diyalogları taşıdı.

(...)Demirel ısrarla görüşmek istedi.

Başbakanlığa gittik. Bizi, 'Demokrasi kahramanları hoş geldiniz' diye karşıladı.

Cumhurbaşkanlığı konusuna nasıl bakıyorsunuz diye sordu.

Muhsin Başkan kriterlerimizi sıralamaya başladı.

1-Sivil olmalı

2-Alnı secdeye değmeli

3-Demokrasiye inanmalı

4-Halkla arasına mesafe koymamalı

5-Millet iradesini ezdirmemeli

Muhsin Başkan sözlerini bitirince Süleyman bey, 'Sizin tarif ettiğiniz adam benim' dedi.

Başkan, 'Sizin adaylığınız net değil ama' diye karşılık verince, 'Yok sizden bir şey gizleyecek değilim. Çankaya benim hakkım' diye cevap verdi. 'Ben sapına kadar Müslümanım, buraya demokrasi mücadelesi vererek geldim. Demokrasi mücadelesi vermekten sırtım yarar (sırt yarası) oldu' diye anlatmaya başladı.

Bunun üzerine Başkan, 'Turgut Özal milletle kucaklaştığı için katafalkında 4 yaşındaki çocuk dahi dua ediyordu. Çankaya'ya çıkacak kişi bunu dikkate almalı' dedi.

Demirel o sırada ceketini açtı, 'Başkan sizden 7 oy istiyorum' dedi. Muhsin Başkan, 'Siz bizi demokrasi kahramanı olarak karşıladınız. Bizim arkadaşlarımızla görüşmemiz lazım' karşılığını verdi.

Bunun üzerine, 'siz burada 4 cengaversiniz. Sizin sayınız değil benim için misyonunuz önemli' dedi."

BBP heyeti bir bakıma Demirel'e "aday olma" demek için gitmişti ama içeride az daha kalsalar, Süleyman Bey onlara, "Adayımız sensin" dedirtecek kadar damardan girmişti.

Demokrasinin simgesi olarak Çankaya'ya çıkan Demirel, 28 Şubat'ın mimarı olarak inmişti."