BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,77
ALTIN 2.496,86
HABER /  GÜNCEL

Belediyelerle ilgili flaş karar! AK Partili isim açıkladı

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "son Anayasa değişikliğiyle milletvekilliği seçme ve seçilme yaşını 18'e indirdik. Sadece milletvekilliğiyle sınırlı tutmayıp, bunu bütün seçilme alanlarıyla uyumlu hale getireceğiz'' açıklamasında bulundu.

Abone ol

AK Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Son Anayasa değişikliğiyle milletvekilliği seçme ve seçilme yaşını 18'e indirdik. Sadece milletvekilliğiyle sınırlı tutmayıp, bunu bütün seçilme alanlarıyla uyumlu hale getireceğiz. O yüzden 18 yaşında belediye başkanı olabilir mi? 14 yaşında üniversiteyi bitiren insanlar var günümüzde. Dolayısıyla 18 yaşında belediye başkanlığı yapabilecek bir profil olur mu, olur" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal Anadolu Ajansı'nı ziyaretinde gündeme ilişkin  değerlendirmelerde bulundu.

UYUM YASALARI ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLECEK

Ünal, 2012 yılında kamuoyuna üç seçenek sunduklarını, diğer siyasi  partiler ile bu seçenekleri tartışmak istediklerini hatırlatarak, yeni seçim  sisteminin tartışılması çağrısına muhalefetin o dönemde kulak vermediğini  aktardı. Bu yönde tekrar bir çalışma yapacaklarına işaret eden Ünal, "Çünkü  uyum yasaları çerçevesinde bu konuyu da önümüze alıp oturacağız, konuşacağız,  taraflarla konuşulacak. Ama daha henüz bu konu gündemimize gelmedi. Bu konu  gündemimize geldiğinde sizleri bilgilendireceğiz." ifadesini kullandı.

SEÇİLME YAŞINI 18'E İNDİRDİK

Mahir Ünal, "Belediye başkanlığına 18 yaşında aday olunabilecek mi"  sorusuna, şöyle yanıt verdi: "Biz dedik ki 'Siz bir insana seçme hakkı verirseniz, seçilme hakkı da vermeniz gerekiyor.' Son Anayasa değişikliğiyle milletvekilliği seçme ve seçilme  yaşını 18'e indirdik. Anayasada yapılan bu düzenleme çerçevesinde Mahalli  İdareler Kanunu’na da bunu ekleyeceğiz. Yani sadece milletvekilliğiyle sınırlı  tutmayıp, bunu bütün seçilme alanlarıyla uyumlu hale getireceğiz. O yüzden 18  yaşında belediye başkanı olabilir mi, iyi bir soru. 14 yaşında üniversiteyi bitiren insanlar var günümüzde.

18 YAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI OLABİLİR

Dolayısıyla 18 yaşında belediye başkanlığı yapabilecek bir profil olur mu, olur. 21 yaşında İstanbul'u fetheden bir geleneğin içerisinden geliyoruz. 18 yaşında genç bir adam, bir şehri yönetmenin sorumluluğunu üstlenebilir mi? Üstlenemez demek, 18 yaşındaki bir adama aslında ön yargıyla yaklaşmak demektir. Ben yönetebilir diye düşünüyorum." AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulunda 19 ve 20 yaşında üyelerin olduğuna işaret eden Ünal, bu isimlerin son derece başarılı olduklarını vurguladı.  

'CUMHURBAŞKANIMIZ VEKİLLERLE GRUPLAR HALİNDE GÖRÜŞECEK'

 AK Parti Sözcüsü Ünal, TBMM'deki Meclis Başkanlığı seçimlerine ilişkin  ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezi'nde  gruplar halinde bir araya geleceğine dikkati çekti. Ünal, şu ifadelere yer verdi: "Yarın Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız, Genel Başkan sıfatıyla  milletvekillerimizle genel merkezde toplantı yapacak, bu bizim daha önce de  yaptığımız, Genel Başkanımızın Cumhurbaşkanlığından önceki dönemde  milletvekilleriyle grup grup toplanır ve milletvekillerinin illerinin sorunlarını  dinler, onlarla konuşurdu. Şimdi bunları tekrar başlatıyoruz.

İŞLERİNİ İSTİŞAREYLE GÖREN BİR PARTİYİZ

Şimdi milletvekilleriyle meclis grubumuzun koordinasyonunda, meclis grubumuz ve genel  sekreterliğin koordinasyonunda toplantılara başlıyoruz. Bu toplantılar çok önemli, çünkü milletvekilleri Genel Başkan ile bir araya gelmek ve birinci ağızdan Genel Başkana kendi illeriyle ilgili sorunlarını ya da siyasetle ilgili ya da TBMM'nin işleyişiyle ilgili önerilerini, sorunlarını iletiyorlar, o yüzden  bu kıymetli." TBMM'de sadece başkanlık seçimi değil, grup başkanvekillikleri,  komisyonlar, divana dair de seçimlerin yapılacağına işaret eden Ünal, AK Parti'nin işlerini istişareyle gören bir parti olduğunu vurguladı.

BAŞKANVEKİLLERİ BİR ÇALIŞMA BAŞLATTI

Ünal, 12 Kasım'dan önce hem parti bünyesinde hem de Meclis grubuyla  istişareler gerçekleştirileceklerini belirterek, "Bu çerçevede karar verilecek  ama bu konuda henüz bir karar verilmiş değil, bu konuda Sayın Genel Başkanımızın  talimatıyla Meclis grup başkanvekilleri bir çalışma yaptılar. Bu çalışma Sayın  Genel Başkana sunulduktan sonra istişareler neticesinde AK Parti hem diğerleriyle  ilgili yani grup başkanvekillikleri, komisyonlar ve divan, bunlarla ilgili kararını verecek." dedi.

BELEDİYELERDEKİ SÜREÇ TAMAMLANDI

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ünal, İstanbul ve Ankara Büyükşehir  Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde yaşanan değişim süreci  hatırlatılarak, "Bu süreç tamamlandı mı, yeni istifalar gelir mi?" sorusu üzerine, AK Parti'nin üç süreci birlikte yürüttüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın tekrar genel başkan olmasıyla hükümete, teşkilata ve belediyelere dönük "elden geçirme, yenilenme ve  değişim" süreci başlatıldığını belirten Ünal, "Bunların üçü beraber yürütülüyor  ama bu süreçte belediyeler biraz daha öne çıktı. Şu an itibarıyla belediyelerdeki  çalışma süreci şimdilik tamamlandı ve kongrelere odaklandık." diye konuştu. Belediye başkanlarının istifasının demokratik olup olmadığına değinen  Ünal, AK Parti'nin, 15 yıldır devlet aklını demokratikleştirmek, demokrasiyi,  hakları, özgürlükleri genişletmek için mücadele verdiğini bildirdi.