BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  DÜNYA

Belediyelere köpekleri öldürecek yetki

Romanya Meclisi, dün aldığı kararla sokak köpeklerinini ilaçla öldürülmesi için belediyelere yetki verdi.

Abone ol

İNTERNET HABER - Başkent Bükreş'te geçtiğimiz hafta 4 yaşında bir çocuğun ölümü bir çocuğun da yaralanmasıyla sonuçlanan köpek saldırısından sonra Bükreş Valisi Sorin Oprescu sahipsiz köpeklerin şehir merkezinden uzaklaştırılmasını içeren bir referanduma gidileceğini bildirmişti.

Romanya basınında geniş yer bulan bu ölüm haberiyle artık kangrene dönüşen sokak köpekleri sorununun çözümü için Romenler gösteriler düzenledi. Tepkilerin arttığı bir zamanda bir vandaşının daha köpek saldırısı uğramasının ardından Romanya Parlamentosu referanduma gerek kalmayacak bir kanun düzenlemesine gitti.

Parlamentonun 2001 yılında yürürlüğe giren bir yasanın maddesinde yaptığı düzenlemeyi 266 oyla kabul etti. Bu düzenleme ile yapılan değişiklik sokak hayvanlarının ilaçla öldürülmesine izin veriyor. Kanun 14 gün içinde sahipsiz olduğu belirlenen köpeklerin bölgesel idareler tarafından yakalanmasını içeriyor. Eğer bu bölgesel idarelerin imkanı varsa köpekleri köpek barınaklarına koyulmasını, yoksa uyutulmasına yeşil ışık yakıyor.

Parlamento tarafında kabul edilen yasa Cumhurbaşkanı Traian Basescu'ya sunuldu. Cumhurbaşkanı yasayı onaylarsa bölgesel idarelerin sokak köpeklerini toplamaya başlaması bekleniyor. Bükreş'teki hayvan barınakları ve toplanacak köpek sayısına bakıldığı zaman bölgesel yönetimlerin 'uyutma' seçeneğine gideceklerine kesin gözüyle bakılıyor. Bu yüzden hayvansever Romen halkı ve yurtdışından gelen hayvan severler sokak köpeklerini sahiplenmeye başladı.

Romanya'da sokaklarda yaşayan köpeklerin sayısı 80 bin. Yılda 11 bin kişi köpeklerin saldırısına uğruyor.