BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.501,34
HABER /  POLİTİKA

Bekir Bozdağ'dan Kılıçdaroğlu'na sert Başkanlık mesajı!

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz" açıklamalarına sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi.

Abone ol

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Başkanlık Sistemi sözleri üzerine açıklama yaptı.

Twitter adresi üzerinden açıklama yapan Bozdağ, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarına ilişkin, "Kılıçdaroğlu kan demeye devam etsede gözünü kan bürümüşlere ağzından kan damlayanlara inat halkımız Başkanlığa evet diyecektir." dedi.

"BAŞKANLIKTA KUVVETLER AYRILI VE BAĞIMSIZLIK TAMDIR"

Bekir Bozdağ açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Başkanlık Sistemi, yasama ile yürütmenin bir birinden tam ayrı ve birbirine karşı tam bağımsız olduğu sistemin adıdır. Başkanlık Sisteminde yasama/yasama üyeleri, parlamenter sisteme göre daha kuvvetli kuvvetli, daha etkin ve daha bağımsızdır. Başkanlık Sistemi, parlamenter sistemden daha güçlü ve daha etkin bir yasama denetimi sağlar. Kuvvetlerin ayrılığı ve bağımsızlığı tamdır.

"YASAMA, YÜRÜTME VE YARGI HALK TARAFINDAN VERİLİR"

Başkanlık sisteminde, yasama/yürütme seçimi ayrı ayrı yapılır. Parlementer sistemde sadece yasama seçimi yapılır; yürütme seçimi yapılmaz. Başkanlık sisteminde yasama yetkisi ile yürütme yetki ve görevi, doğrudan halk tarafından sandıkta verilir. Oysaki parlamenter sistemde yürütme, yasamadan çıkar ve yasamanın güvenine dayanır. Ayrıca bir yürütme seçimi yapılmaz.

"BAŞKANLIK KILIÇDAROĞLU'NA RAĞMEN GELİR"

Bu hakikate rağmen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Başkanlığı tek adamlık diye nitelendirmesi, bilgisizlik değilse başkanlığa bühtandır. Halk iradesiyle seçilmiş TBMM, Anayasa'ya göre başkanlık sistemini kabul etmesi halinde başkanlık Türkiye'ye Kılıçdaroğlu'na rağmen gelir. Başkanlık Türkiye'ye kanla değil Türk milletinin iradesiyle gelecektir; anayasayla gelecektir. Geldiğinde de kan değil Bayram olacaktır. Kılıçdaroğlu kan demeye devam etse de aziz milletimiz,gözünü kan bürümüşlere;ağzından kan damlayanlara inat başkanlığa evet diyecektir. Başkanlık geldiğinde kan almayacak ama bu büyük başarıdan dolayı sevinç göz yaşı dökenler olacaktır.

KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?

Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Kurulu'na katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, burada bir konuşma yaptı.

Konuşmasında başkanlık sistemi tartışmalarına değinen Kılıçdaroğlu, anayasanın darbe hukukundan bağımsız değiştirilemeyeceğini ifade etti.

CHP lideri, "Darbe hukukuyla beraber ele alacaksak anayasayı değiştirelim. Darbe hukuku kalsın, biz bu anayasayı değiştirelim; ne için? 'Başkanlık sistemini getireceğiz'. Bir kişi konuşacak, Türkiye susacak. Bir kişi konuşacak, hakim ona göre karar verecek. Bir kişi konuşacak, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Açık ve net" diye konuştu.

Anayasanın değiştirilemez ilk 4 maddesi üzerinden hükümetin bu konudaki tutumunu eleştiren Kılıçdaroğlu, "Orada Atatürk milliyetçiliği var ya Atatürk adını nasıl çıkarırız oradan, bütün formül onun üzerine kurulu. Kardeşim sen kim olursan ol, ne kadar güçlü olursan ol sen Atatürk'ün adını anayasadan çıkaramazsın" dedi.