BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.492,39
HABER /  GÜNCEL

Bekaa Vadisi meğer bir Türk'ünmüş!

PKK'yı yıllarca barındıran Bekaa Vadisi'nin tapusu meğer bir Türk'e aitmiş. O kişi ki Suriye'nin de ilk cumhurbaşkanıydı.

Abone ol

Suriye’nin ilk Cumhurbaşkanı Suphi Bereket’in kızı Süheyla Koraltan hiç bilinmeyenleri anlattı. Meğer PKK'nın barındığı Bekaa Vadisi'nin tapusu onlara aitmiş. 

Suriye’nin ilk Cumhurbaşkanı Suphi Bereket’in kızı Süheyla Koraltan Bugün Gazetesi'nden
Kamil Maman'a çok ilginç bilgiler aktardı.

Koraltan’ın tarihi açıklamaları özetle şöyle:

BABASI SURİYE'YE CUMHURBAŞKANI OLDU

suphi-bereket.jpg
SURİYE'NİN İLK CUMHURBAŞKANI TÜRK'DÜ


“Babamdan sonra cumhurbaşkanlığına ilk seçimle gelen kişi Muhammet Ali Abid’dir. Babam birara Muhammet Ali Abid’in kızıyla nişanlanıyor, fakat çok serbest ve rahat birisi olduğu için ayrılıyorlar.

ZENGİNDE MAAŞ ALMADI

Babam iki yıllık cumhurbaşkanlığının ardından 10 yıl Suriye’nin meclis başkanlığını yaptı. Hem cumhurbaşkanlığında hem de meclis başkanlığında 5 kuruş para almadan görevde bulundu. Suriye fakir bir memleketti. Kendi ailesi ve annem çok zengindi. İhtiyaçları yoktu. Hatta o dönem Suriye halkının durumu kötü olduğu için annemin de mücevherlerini satarak buğday alıp halka dağıtırdı.”

“Fransızlar, Suriye’yi Osmanlılar’dan almıştı. Suphi Bereket de çete kurarak Fransızlar’la mücadeleye girişti ve çete harbi yaptı. Bu çatışmanın ardından Fransızlar babamla bir anlaşma yapmak için masaya oturdu: ‘Krallık mı istersin cumhuriyet mi’ diye teklif sundular. O zaman Ortadoğu’da ve Arap Yarımadası’nda itilaf devletleri Osmanlı’dan ayrılan yerleri krallık olarak oradakilere vermişti. Babam Fransızlar’a ‘Krallık olmaz. Ben cumhuriyeti tercih ederim’ cevabını verdi.”

‘TÜRKLER ÇOK OLSUN DİYE’ 

Kardeşlerim Halep ve Şam’da doğdu. Ben de Halep’te doğdum ama babam bizim hepimizi Antakya’ya kaydettirdi. O zaman Hatay’ın ilhakı için orada yaşayan milletlerin sayımını yapıyordu. Türkler’in sayısı çok olsun diye Antakya’ya doğumlu olduk. Milli mücadele sonrasında Kılıç Ali’yle mektuplaşmaları oldu babamın. Suriye’deki faaliyetleri hakkında bilgiler veriyordu babam. Esed bugün kabul etmiyor ama onun oturduğu koltukta oturan ilk cumhurbaşkanı babamdı. Türk olduğu için Suphi Bereket’in resmini ilk cumhurbaşkanı olarak hiç koymadılar. Sadece meclislerinde meclis başkanı olarak fotoğrafı bulunuyor. Babamın Arapçası çok azdı, genelde Türkçe konuşurdu. Galatasaray mezunu ve Hariciye’yi bitirmişti. Dönemin en iyi diplomatlarındandı.”

‘KONAĞI YAĞMALADILAR’

“Fransızlar’ın bize çok zararı dokundu. Bugün turizm oteli olarak bulunan ve Osmanlı döneminde Halep mebusu olan dedem Rıfat Ağa Bereket’in konağını basarak tarihi değere sahip antikaları yağmalayarak, Fransa’ya götürdüler. Babamın Fransızlar’lamücadele etmesi sonucu bize kızan Fransızlar konağı böyle yağmalamıştı.”

BEKAA VADİSİ BİZE AİTTİ

Dedem Derviş Paşa’dan kalma Bekaa Vadisi bize aitti. Çok büyük bir yerdi. Fakat Fransızlar, Hatay’dan çıkan Ermeniler’i bizim araziye yerleştirmek için istimlak ettirdi. Ancak buraya Ermeniler’i yerleştirmediler.Daha sonra bu arazi PKK elebaşısı Öcalan ve örgütünün yuvası oldu. Suriye onları bizim arazimizde barındırdı. Arazinin belirtilen şekilde kullanılmaması nedeniyle avukat tutup dava açtık ama tuttuğumuz avukatlar da sonra her nasılsa Lübnan’a bakan oluverdi.

ESED BİZ TÜRKÜZ DİYE KABUL ETMİYOR

“Esed aşırı kompleksli birisi ve bizi Türk olduğumuz için kabul etmiyor. Esed’ın ailesi Antakya’da Samandağ’ından gitmedir. Esed’in gözü kara... Esed babamın yerinde olsaydı krallığı kabul ederdi. Şuan orası ne krallık ne de cumhuriyet. Suriye diktatörlük yaşıyor. Esed o koltukta kalmak için her yolu deniyor. Bu çok yanlış. Ayakta kalabilmek için babası gibi Rusya ile anlaştı.”