BIST 9.566
DOLAR 32,47
EURO 34,55
ALTIN 2.472,61
HABER /  GÜNCEL

Bedellinin bedeline isyan ettiler

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen Hollanda'da yaşayan Türkler bedellinin bedeline isyan etti. İşte o haber...

Abone ol

Bedelli Askerlik' açıklamalarının ardından Hollanda'da yaşayan Türkler, bedelliden yararlanmak için kolları sıvadı.

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen Hollanda'da yaşayan Türkler, daha önce 5112 Euro olan ücretin arttırılmasına tepki gösteriyor.

5112 EURO KUYRUĞU

Hollanda'da yaşayan Türkler, bedelli ve dövizle askerlikle ilgili düzenlemeleri içeren Askerlik Kanununda değişiklik yapılmasını "Avrupalı Türklere yapılan haksızlık" olarak değerlendiriyor. Yeni tasarının yürürlüğe girmesiyle birlikte 10 bin Euro ödeme mecburiyetinde kalacak olan vatandaşlar, şu anda geçerli olan 5112 Euro yasasından yaralanmak için Rotterdam ve Deventer Başkonsolosluklarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

"5112 Euro'yu ödeyemiyorduk 10 bin Euro'yu nasıl ödeyeceğiz?" diyerek kanun değişikliğine isyan eden vatandaşlar "Biz bu ülkede geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Artık kiralarımızı ödeyemez duruma geldik. Bedelli askerliğe yüzde 100 zam yapılarak 10 bin Euro'ya çıkarılması kabul edilemez. Biz 5 bin Euro'yu biriktirmekte zorluk çekiyorduk, şimdi 10 bin Euro'yu nasıl biriktireceğiz. Bu gidişle Türk vatandaşlığından çıkma mecburiyetinde kalacağız" diyerek bedelli askerlik konusundaki gelişmeler isyan ettiler.

KONSOLOSLUK MESAİ SAATLERİNİ UZATTI

Konu hakkında kameraların karşısına geçmek istemeyen Türkiye Cumhuriyeti Rotterdam Başkonsolosu Toğan Oral, "Türkiye'de yapılan açıklamalardan sonra bedelli askerlik başvurularında büyük bir patlama oldu. Eskiden günde 10 ile 20 arasında başvuru yapılırken şimdi bu sayı günde 200'lere ulaştı. Bizlerde konsolosluk olarak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için mesai saatlerimizi uzattık. Vatandaşlar, bedelli askerlik için 10 bin Euro vermek yerine 5112 Euro vermeyi tercih ediyorlar. Ekonomi krizin hat safhada olduğu bu dönemde böyle bir tercih yapmasının da doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.