BIST 9.460
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.497,69
HABER /  GÜNCEL

Bedelli askerlik için son sözü söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamuoyunun yakından takip ettiği bedelli askerlik için son sözü söyledi...

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili olarak, "Benim için önemli ve acil bir konu. Genelkurmay Başkanı ile de çalışmalar belli bir olgunluğa geldi" dedi.

Fransa dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Erdoğan, "Bedelli askerlik konusunda bir tarih var mı?" sorusuna ise "Bir tarih yok. Bütçe öncesine sıkıştırabilir miyiz bilmiyorum. Genelkurmay'ın da çalışmaları var. Bir an önce bitirip, beklentileri karşılarız, bir rahatlama sağlarız. Belli bir yaşın üstünü kapsasın istiyoruz. Yoksa çok büyük bir haksızlık, adaletsizlik olur" dedi.

BEDELLİ PARASI NEREDE KULLANILACAK!

Erdoğan, bedelli askerlikten elde edilecek kaynağın nerelerde kullanılacağı sorusuna ise merak edilen bir yanıt verdi:

"Benim gönlümde bir şey var, açıklamayı ben yapacağım."

GENELKURMAY DAHA KARARLI

Erdoğan, terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonları ve TSK'daki değişimi de değerlendirdi:

"Bu operasyon son yılların en başarılı operasyonu olarak değerlendiriliyor. Genelkurmay başarılı diyebilir miyiz? Diyebiliriz, çünkü üzerine çok daha sıkı gidiyor. Kararlı gidiyor. Şu anda kırsalda özellikle son harekât, öyle zannediyorum ki son yıllarda hiç yapılmayan harekâttır.

Anlayış değişti. Daha önce de 150 bin 200 bin kişi filan hep oraya giderdi. Kırsaldaki PKK'lıların üzerine gitme olayı var. Bir iyi taraf da şu an polis asker iyi bir dayanışma sergiliyor. İstihbarat paylaşımı dahil, arazi, şehir merkezi, kırsal güzel bir dayanışmaları var."

ASKER-POLİS DAYANIŞMA İÇİNDE

Erdoğan, askerin bugüne dek yaptığı en başarılı operasyonları gerçekleştirmesinin nedenini de şöyle açıkladı:

"Asker siyasetten çekildi, olması gerektiği gibi tamamen askeri stratejiye yöneldi. Tamamen kendi işini yaptığı için başarılı diyebilir miyiz? Burası da önemli... Bir de eskiden mesleki taassup vardı. Güvenlikte bakıyorsun birileri polisi tahrik ediyordu, işte biz çalışıyoruz, biz canla başla varız ama asker yok... Asker diyordu ki biz varız, polis yok. Şu anda o meslek taassubu ortadan kalktı. Şimdi taassup ortadan kalkınca dayanışma süreci başladı. Tabii istihbarat paylaşımı da işimizi çok kolaylaştırdı. Geleceğe yönelik de daha iyi neticeler alacağımızın umudunu veriyor."

BARZANİ'DEN SÖZ ALMAK İSTİYORUZ

Erdoğan, peşmergelerin Kandil yakınlarındaki bölgede sorumluluk üstlenmeye başladığını da söyledi:

"Sorumluluk hissi geçmiş yıllara göre daha iyi bir noktada şu anda. Barzani ile görüşmemizde neler yaptıklarını kendilerinden dinleyeceğiz. Orada müşterek çalışmanın sözünü almak istiyoruz. Bizim için önem arz ediyor. Kazan operasyonlarında tamamen kendi istihbaratımızı kullandık. İnsani istihbarat da orada iyiydi.

DNA TESTİ BİLE YAPILIYOR

Erdoğan, terör örgütünün Genelkurmay'ın başarılı operasyonlarında TSK'nın kimyasal silah kullandığı iftirasının da yeni bir kamuoyu oluşturma tuzağı olduğunu belirtti:

"Kendilerine göre, kimyasal silah türünden bir iftirayla kamuoyu oluşturmak istiyorlar. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil. Kazan Vadisi'ndeki operasyon, insani istihbaratla, insansız hava araçlarıyla tespit edilen grupların, mağaraların uçaklarla bombalanmasıdır. Bunun neticesinde orada ölenlerin cesetleri alınmış, Malatya Adli Tıp'a getirilmiştir. DNA testine varıncaya kadar çalışma yapılıyor. Hava operasyonunda Bin Ladin için kullanılan sığınak delen bombalar kullanılmadı. Bizde olanları kullandık. ABD bu tür bombaları bize vermiş değil"

TERÖR KOMİSYONLA ÇÖZÜLMEZ

YENİ ANAYASA 2012'DE TAMAM

Yeni anayasa konusunda 2012 sonuna kadar netice alırız. Seçim yok, gündem yok, rahat rahat o zamana kadar çalışmalar biter

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun terör için bir komisyon kurulması önerisini de değerlendirdi:

"Şimdi komisyonların bir kıymeti harbiyesi var mı? Terör denilen olayı, bu tür komisyonlarda gelir sadece konuşursun. Sen genel başkansın, konuşuyorsun zaten, komisyonlarda konuşacak olanlar daha üst değil. Bahçeli aradı, tebrik etti sınır ötesi operasyonu yaptığımızdan ötürü. Ama Kılıçdaroğlu, o harekâtlar yapılıyor, hâlâ bize saldırıyor. Benimle ilgili gensoru veriyor. O gensorudan ne çıkacak ya?

PREDATÖR KONUSU HALLEDİLECEK

Erdoğan, Merkel, Medvedev, Obama ile yapılan ikili görüşmelerde de hangi konuların gündeme geldiğini açıkladı:

ABD ile olan görüşmelerimiz, BM'de yaptığımız görüşmelerin devamı mahiyetindeydi. Daha çok teröre yönelik. Predatör, helikopter gibi konuları sanıyorum kısa zamanda halledecekler.

MERKEL'E TERÖR BELGELERİ VERDİM

Angela Merkel'le yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak terörün konuşulduğunu belirten Erdoğan,  "Kendisine bazı belgeleri verdik, hatırlattık. Merkel'e sunduğumuz raporda Alman Anayasası'nın PKK bağlantılı yapılanmaları kapatmak için herhangi bir şiddet eylemine karışmaları şartı aramadığını, Alman istihbaratının elinde bu ülkedeki PKK örgütlenmesine ilişkin çok ayrıntılı konular var. Bunları Merkel'e de okudum. Onlara göre Almanya'da 10 bin küsur PKK yanlısı var. Bunların takipçisiyiz dedi. Yargıda olan sayısı ise 4 bin civarında" dedi.

Erdoğan, Almanya Başbakanı ile aralarında geçen konuşmayı şu sözlerle anlattı:

Henüz yasaklanmamış KON-KURD (Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu) altında örgütlenmişler. PKK'nın hakim olduğu geniş kitle kuruluşları, bunların bazılarını biliyorlar, bazılarını bilmiyorlar, gençlik, kadın, aile, gazeteci, hukukçu, üniversiteli, öğretmen, Cemaati İslami Kürdistan, Demokrat Aleviler Federasyonu, Kürdistan Yezidiler Birliği.... Hepsini kurmuşlar, açıkta kimseyi bırakmamışlar. Yasaklanma kriterlerini fazlasıyla yerine getiren bir yapı"

Gazetecilerin "Merkel'in tepkisi ne oldu?" sorusu üzerine, "Bunları yakın takibe alma noktasında talimat verdi. Ve ilgili arkadaşlarımızla bu konuda daha sıkı bir işbirliği içerisinde olacaklar" dedi.